Як кислоти омега-3 зміцнюють здоров’я серця

Захворювання серця – це найпоширеніша причина смерті у всьому світі. Якщо не подбати про своє серце вчасно, наслідки можуть бути серйозними – від аритмії та емболії до серцевої недостатності та інфаркту, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Існує багато способів профілактики серцевих захворювань, в тому числі і збалансоване харчування та регулярні заняття спортом. Новий мета-аналіз, опублікований в Mayo Clinic Proceedings, припускає, що збільшення споживання жирних кислот омега-3 також допомагає захистити серце.

Мета-аналіз включав 40 клінічних досліджень, які показали, що збільшене споживання двох типів кислот омега-3 (ейкозапентаенової кислоти та докозагексаєнової кислоти) може суттєво знизити такі ризики: смертельного інфаркту міокарда (на 35%), інфаркту міокарда (на 13%), ішемічної хвороби серця (на 10%), смерті від ішемічної хвороби серця (на 9%).

Це дослідження, а також інше, проведене Гарвардською школою громадського здоров’я, підтверджують, що людині потрібно 1000-2000 мг жирних кислот омега-3 на добу. В ідеалі вони повинні надходити з харчових джерел, однак якщо це неможливо, варто звернутись до лікаря, щоб він призначив дієтичні добавки та визначив правильне їх дозування.

Крім ейкозапентаенової та докозагексаєнової кислот, існує ще одни тип жирної кислоти омега-3. Це альфа-лінолева кислота. Жирні кислоти омега-3 не можуть синтезуватись нашим організмом, але вони виконують життєво важливі функції. Крім зміцнення здоров’я серця, омега-3 кислоти потрібні для правильного внутрішньоутробного розвитку, особливо для розвитку мозку, підтримання когнітивних функцій протягом всього життя та зменшення ризику хвороби Альцгеймера, зміцнення здоров’я очей та запобігання розвитку вікової дегенерації макули, зменшення симптомів аутоімунних захворювань, включаючи ревматоїдний артрит, зниження ризику раку молочної залози та прямої кишки. Однак дослідження показують, що споживання омега-3 не має суттєвого впливу на загальний ризик виникнення раку.

Ви можете отримати кислоти омега-3 з жирної риби, горіхів, насіння, рослинних олій, яєчного жовтка та збагачених молочних продуктів.

Поділись


Новини партнерів