Які симптоми у ротовій порожнині можуть вказувати на діабет

Цукровий діабет 2 типу може викликати широкий спектр симптомів – від більш частої потреби у сечовипусканні до постійного відчуття спраги. Також варто насторожитись, якщо у вашій ротовій порожнині з’явилось відчуття печіння, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

За даними клініки Клівленда, печіння у роті чи язиці може бути однією з низки проблем зі здоров’ями ротової порожнини, спричинених діабетом. Фахівці пояснюють, що виною всьому є високий рівень глюкози в крові. Якщо його не контролювати, це ослаблює білі кров’яні клітини, які захищають організм від інфекцій, в тому числі й інфекцій ротової порожнини.

Контроль рівня цукру в крові допомагає уникнути серйозних наслідків діабету для очей, серця, нервів та порожнини рота.

Відчуття печіння в роті чи на язику найчастіше є ознакою кандидозу. Найбільш поширеним він є саме серед діабетиків, оскільки високий рівень цукру в крові створює кращі умови для росту та розмноження грибків.

Крім того, людина, яка страждає на кандидоз ротової порожнини, може відчувати гіркий смак, помічати почервоніння або кровотечі у роті, а також кремово-білі плями у роті, на губах, язику або задній частині рота. Можуть з’явитись тріщини в куточках губ.

До інших проблем із ротовою порожниною, які викликає діабет, належить постійна сухість у роті. Справа в тому, що діабет викликає неконтрольований відтік слини. Сухість у роті – це додатковий фактор ризику виразок в роті, інфекцій та руйнування зубів.

Часом у діабетиків виникає запалення ясен, відоме як гінгівіт, та пародонтоз. Окрім ослаблення лейкоцитів, ще одним ускладненням діабету є те, що він призводить до потовщення судин. Це уповільнює надходження поживних речовин та виведення відходів метаболізму з тканин організму, в тому числі й з ротової порожнини.

Проблемою може стати і погане загоєння тканин у роті.

Рівень цукру в крові можна контролювати за допомогою здорового способу життя та правильного харчування. До інших симптомів діабету належать відчуття втоми, неконтрольована втрата ваги, свербіж в інтимних зонах та часте виникнення молочниці, довге загоєння ран та порізів і затуманення зору. Якщо ви помітили в себе щось із цих ознак, зверніться до медиків.

Поділись


Новини партнерів