Чи справді вітамін D зміцнює імунітет

Вітамін D має властивості, які сприяють зміцненню імунітету. Дослідження, опубліковане в American Journal Of Clinical Nutrition, підтвердило, що оптимальний рівень вітаміну D в організмі зменшує ризик захворіти на грип. Крім того, вітамін D сприяє кращому засвоєнню кальцію і підтримці оптимального рівня фосфору в крові, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Вітамін D може вироблятись в організмі людини під впливом сонячних променів, тому його часто називають сонячним вітаміном. Також його можна отримати з яєчних жовтків, скумбрії, лосося або тунця, грибів та збагачених молочних продуктів.

Медики наголошують, що особливо важливо отримувати достатньо вітаміну D в міжсезоння, коли ми отримуємо менше сонячного світла. Ризик підхопити респіраторну інфекцію сильно зростає, якщо в організмі дефіцит вітаміну D.

Щоб з’ясувати, чи достатньо ви отримуєте цієї поживної речовини, відвідайте лікаря і здайте аналізи. За необхідності він призначить вам добавки. Але дослідження показують, що вітамін D засвоюється краще, якщо надходить з їжі або виробляється під впливом сонця.

Щоб отримати дозу вітаміну D, вам не потрібно проводити на сонці увесь час. Достатньо буде 15 хв. Більш тривалий вплив сонячних променів може нашкодити, тому по можливості уникайте його.

Проводиться багато досліджень, щоб з’ясувати, як вітамін D впливає на ризик захворіти на COVID-19. На цей момент існують дані, що він може зменшити імовірність хвороби та змусити її протікати у більш легкій формі. Однак ми зібрали надто мало інформації, щоб стверджувати щось напевне.

Нестача вітаміну D характерна для людей похилого віку, тих, хто має смагляву шкіру, страждає на ожиріння, рідко буває на вулиці або має певні захворювання.

І хоча вітамін D справді необхідний нашому організму і сприяє покращенню роботи імунної системи, його надлишку потрібно уникати. Тому не приймайте добавок з ним без рекомендації лікаря, ви можете собі нашкодити.

Поділись


Новини партнерів