Вчені назвали 3 фактори, які збільшують тривалість життя та сприяють здоровому старінню

Дожити до старості – це добре, але ще краще, якщо ви зможете повною мірою нею насолодитись. Нове клінічне дослідження розглянуло зв’язок між способом життя та здоровим старінням. Під час його проведення науковці виділили три фактори, які сприяють збільшенню тривалості життя, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Дослідження було опубліковано в престижному журналі British Medical Journal. В його рамках науковці проаналізували величезну кількість даних. Вони зібрали дані Дослідження здоров’я медсестер (1980-2014), яке включало 73 196 учасників. Також вони користувались даними з Послідовного дослідження здоров’я медичних працівників (1986-2014), в якому взяли участь 38 366 людей.

Дослідницька група базувалася в Гарвардській школі громадського здоров’я Чан. Найбільше уваги вони приділили тим учасникам, які в кінці досліджень не захворіли на діабет, серцево-судинні хвороби чи рак.

Старший науковий співробітник Янпін Лі сказав: “Попередні дослідження показали, що здоровий спосіб життя сприяє довголіттю та зменшує ризик розвитку хронічних захворювань. Однак, мало досліджень розглядали його вплив на час виникнення таких хворою”.

Заглибившись у це питання, вчені назвали фактори, які можуть подовжити тривалість здорового життя без хронічних хвороб. Вони допомогли жінкам продовжити здорове життя майже на 35 років, а чоловікам – на 30.

Першим з них є здорове харчування. В раціоні повинно бути багато горіхів, цільних злаків та риби.

Другий фактор – це підтримка здорового індексу маси тіла. Нормальний ІМТ становить від 18,5 до 24,9. Все, що менше – це нестача ваги. Те, що вище – це зайва вага. Якщо ІМТ становить 30 і більше – це ожиріння.

Третій фактор – це регулярні фізичні вправи. Люди, які найдовше прожили без хронічних вікових захворювань, приділяли фізичним вправам середньої інтенсивності принаймні 30 хвилин щодня.

Ці заходи також збільшили тривалість життя жінок в середньому на 14 років, а чоловіків – на 12. Цікаво, що частина учасників почала дотримуватись здорового способу життя у віці 50 років. Ще два фактори, що допомагають подовжити життя і уникнути вікових хвороб – це відмова від куріння та помірне споживання алкоголю.

Поділись


Новини партнерів