Вчені розповіли про наслідки нестачі сну

Люди, які дуже пізно лягають спати, беруть ближче до серця неприємні події. Дослідження показало, що після поганого сну люди більш емоційно реагують на стресові ситуації і отримують менше радості від приємних подій, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

У дослідженні, опублікованому в журналі Health Psychology, дослідницька група вивчила вплив сну на нашу реакцію як на стресові, так і на позитивні події в повсякденному житті.

“Коли з людьми трапляється щось позитивне, наприклад, вони обіймають близьких чи проводять час на природі, вони, зазвичай, почуваються щасливішими”, – сказала науковиця Ненсі Сін з Університету Британської Колумбії в Канаді. “Але ми виявили, що коли людина спить менше, ніж зазвичай, вона не отримує стільки позитивних емоцій від радісних подій”.

Використовуючи дані, які щоденно надавали майже 2000 людей, вчені проаналізували тривалість сну та реакцію учасників на позитивні та негативні події наступного дня.

Учасники надавали цю інформацію шляхом проходження телефонного опитування. Експеримент тривав вісім днів. Також учасники повідомляли про стресові події у житті, наприклад про сварки, стрес на роботі і в сім’ї, соціальну напругу та випадки дискримінації. Коли люди спали мало, вони гостріше реагували на ці ситуації.

Це має серйозні наслідки для здоров’я: Сін та її команда кажуть, що нездатність підтримувати позитивний настрій в умовах стресу ставить людину під загрозу посилення запалення і навіть ранньої смерті.

Хронічні захворювання, такі як хвороби серця, діабет та рак, найбільш поширені серед дорослих людей, їхній ризик зростає по мірі старіння. Попередні дослідження показали, що люди, які мають такі захворювання, сильніше реагують на стресові ситуації, можливо через зношування систем фізіологічного стресу.

“Нас також цікавило, чи можуть люди з хронічними хворобами отримати більше користі від нормального сну, ніж здорові учасники”, – каже Сін. “Ми виявили, що більш тривалий, ніж звичайно, сон покращив їхню реакцію на позитивні події наступного дня”.

Науковці сподіваються, що збільшивши пріоритетність здорового сну, люди зможуть покращити якість життя та збільшити його тривалість.

Поділись


Новини партнерів