Дієтолог назвала 5 продуктів, які викликають запалення в організмі

Запалення – це реакція нашого організму на такі подразники, як бактерії та віруси. Для знищення цих чужорідних організмів наше тіло націлює на них антитіла, що може стати причиною появи висипів, почервоніння та болю, пише Жіночий світ з посиланням на Helth shots.

За словами дієтологів, деякі продукти здатні посилювати запалення. Хоча запальні реакції – це ознака нормальної роботи нашого імунітету, хронічне запалення робить нас більш схильними до інфекцій. Тому намагайтесь скоротити споживання цих 5 продуктів:

Цукор. Ну, тут без сюрпризів. Всі знають, що надлишок цукру шкідливий для здоров’я. “Це не просто порожні калорії, які не мають жодної поживної цінності. Основна причина запалення та набряків після вживання великої кількості цукру – це різке збільшення рівня інсуліну в організмі, яке порушує гормональний баланс”, – каже дієтолог Прія Палан. Якщо вам все ж хочеться солоденького, з’їжте свіжих фруктів.

Смажена їжа. Трансжири – це найшкідливіший тип жирів і їх містить практично вся смажена їжа. “Вживання великої кількості смаженого призведе не тільки до набору ваги, а і збільшить кількість запальних С-реактивних білків у організмі”, – каже пані Палаг.

Алкоголь. “З алкоголем ви також споживаєте порожні калорії, без жодних поживних речовин. Тому ці калорії не можуть використовуватись організмом і одразу перетворюються на жир. Також алкоголь безпосередньо впливає на печінку, що посилює запалення в організмі і може спричинити скутість і біль у м’язах та суглобах”, – пояснює дієтолог.

Піца та макарони. Ці страви – це джерела рафінованих вуглеводів з великим вмістом калорій. Дослідження, опубліковане у Scientific American, показало, що макарони, піца, гамбургери, тощо, мають дуже високий глікемічний індекс. Якщо ви споживаєте їх помірковано, вони не завдадуть вам шкоди, але якщо ви постійно їх їсте, це збільшує вироблення продуктів глікації, які стимулюють запальні процеси в організмі.

Штучні підсолоджувачі. Можливо, ви думаєте, що заміна цукру на штучний підсолоджувач допоможе вам скоротити споживання калорій. Однак, надлишок цукрозамінників також викликає запалення. “Відомо, що штучні підсолоджувачі порушують мікробіом кишечника, знижуючи кількість корисних бактерій. Ці бактерії контролюють активність запалення в організмі”, – коментує пані Палан.

“Якщо хтось у вашій родині має хронічні або аутоімунні захворювання, наприклад артрит, цій людині варто уникати всіх перерахованих вище продуктів, оскільки вони можуть посилити їхні симптоми”, – підсумувала дієтолог.

Поділись


Новини партнерів