Які симптоми можуть свідчити про рак печінки

Печінка – це орган, який бере участь у розщепленні їжі та виведенні токсинів з організму. Рак печінки може не мати симптомів або їх може бути складно помітити. Однак, зміни кольору очей та шкіри повинні вас насторожити, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Рак печінки спричиняє накопичення в крові білірубіну. Річ у тому, що пухлина може перекрити жовчні протоки, тому печінка не може працювати належним чином і утилізувати надлишок білірубіну.

Надмірне накопичення білірубіну в крові відоме як жовтяниця. Воно викликає пожовтіння шкіри та білків очей. Також може з’явитись відчуття свербіння, світлий колір калу та темне забарвлення сечі.

Однією з основних функцій печінки є виведення з організму токсичних речовин. Коли роботу печінки порушено, в крові накопичується токсичний аміак, який потрапляє у мозок та порушує його роботу. Це називається печінкова енцефалопатія, вона може викликати сплутаність думок, втому та надмірну сонливість.

На первинний рак печінки може захворіти кожен, точна причина його виникнення невідома. Факторами ризику раку печінки є вік (частіше він виникає після 60 років), стать (чоловіки хворіють частіше), деякі хвороби (гепатит, цироз печінки, камені в жовчному міхурі, діабет, наявність печінкових паразитів та ВІЛ) та наявність випадків раку печінки в близьких кровних родичів.

Вторинний рак печінки – це рак, що виникає в інших органах, але з часом поширюється на печінку.

Якщо ви помітили пожовтіння шкіри та білків очей, негайно зверніться до свого сімейного лікаря. Він призначить всі необхідні аналізи та обстеження.

Поділись


Новини партнерів