3 домашні засоби для лікування сечокам’яної хвороби

Ниркові камені – це тверді відкладення сполук, які зазвичай містяться в сечі і накопичуються у сечовивідних шляхах. Як правило, сечокам’яну хворобу лікують за допомогою змін у раціоні та медичних препаратів. Однак, існують домашні засоби, які можуть знизити ризик її виникнення або навіть допомогти у лікуванні, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

До засобів, які зменшують ризик появи каменів у нирках, належать такі доступні напої:

Вода. Якщо у вас є камені у нирках, або ж ви маєте схильність до їх утворення, перше, що вам порадить лікар – це збільшити споживання звичайної води. Камені в нирках утворюються, коли там накопичуються солі та мінерали. Вживання великої кількості води розріджує сечу і вимиває з сечовивідних шляхів відкладення, що вже встигли утворитись. Тому мінерали та солі не накопичуються в нирках та не встигають утворити камені. Тим, хто має камені в нирках, лікарі рекомендують випивати близько трьох літрів води на день, каже Кірстен Крейг, доктор медичних наук, уролог з Weil Cornell Medicine. Фізично активним людям або тим, хто живе в спекотному кліматі, може знадобитись навіть більше води.

Лимонний сік. Лимонний сік може запобігти розвитку сечокам’яної хвороби, особливо спричиненої відкладеннями солей кальцію. Кальцій і оксалати зв’язуються в організмі, утворюючи оксалат кальцію. Коли це відбувається у сечовивідних шляхах, утворюються ниркові камені. Дослідження 2017 року показало, що щоденне вживання 120 мл лимонного соку, розчиненого в 2 л води, суттєво зменшило швидкість утворення каменів у нирках.

Гранатовий сік. Гранат відомий значним вмістом антиоксидантів. Вони допомагають зменшити окислювальний стрес, який пов’язаний з утворенням каменів у нирках. Сік граната містить у 2-3 рази більше антиоксидантів, ніж зелений чай чи червоне вино. Аналіз 2011 року показав, що у дорослих, які страждали на сечокам’яну хворобу, рівень антиоксидантів у сироватці крові був знижений на 8-11%, що могло відіграти свою роль в утворенні ниркових каменів.

У дослідженні 2014 року, опублікованому в журналі Urolithiasis, пацієнти з каменями в нирках приймали 1000 мг екстракту граната протягом 90 днів. Після цього науковці проаналізували їхню сечу і виявили, що рівень оксалату кальцію в ній знизився. Також виявилось, що знизився рівень окислювального стресу.

Якщо ви вважаєте, що у вас є камені в нирках, вам доведеться звернутися до лікаря для обговорення найкращого для вас курсу лікування. Однак у більшості випадків камені в нирках не вимагають медичного втручання, і ви можете усунути їх за допомогою цих домашніх засобів та інших змін у раціоні харчування.

Поділись


Новини партнерів