Калорії чи макроелементи? Що краще підраховувати тим, хто намагається скинути вагу

Зменшення споживання калорій є перевіреним та надійним способом скинути вагу. Однак, дієт, які обіцяють ті самі результати, але з меншою кількістю обмежень також не бракує. Однією з таких дієт є If It Fits Your Macros (IIFYM), яка пропонує підраховувати не кількість калорій, а кількість спожитих макроелементів, пише Жіночий світ з посиланням на Science Alert.

Наразі не існує наукових даних, які б підтвердили ефективність підрахунку спожитих макроелементів, порівняно з іншими методами зниження ваги. Були дослідження, які вивчали наслідки зменшення споживання або інших маніпуляцій з окремими макроелементами, наприклад нещодавно порівнювали ефективність дієт з низьким вмістом вуглеводів та низьким вмістом жирів. Дослідження не виявило між ними суттєвої різниці в довгостроковій перспективі. Тому важко сказати, що ефективніше – контроль за кількістю калорій, чи все ж таки за макроелементами.

Для зменшення ваги потрібно споживати менше, ніж ви витрачаєте. Це основний принцип схуднення, на якому базується будь-яка дієта.

Проблема полягає у визначенні ваших харчових потреб. Вам це необхідно, незалежно від того, що саме ви зібрались підраховувати. Насправді, обидва методи мають свої недоліки. Зосередившись на підрахунку калорій, ви не враховуєте поживну цінність продуктів. Наприклад, ви можете з’їсти протягом дня 7 шоколадних батончиків, в кожному з яких по 228 калорій, і все одно схуднути, якщо витрачаєте більш, ніж 2000 калорій на день. Підрахунок макроелементів враховує потреби організму у жирах, білках та вуглеводах, але не у вітамінах та мінералах. Це може призвести до харчових дефіцитів, які можуть бути небезпечними для здоров’я.

Таким чином, жоден з варіантів не допоможе вам схуднути в довгостроковій перспективі, якщо не поєднувати їх з дієтичними рекомендаціями щодо формування збалансованого раціону.

Крім схуднення, дієта IIFYM може використовуватись людьми, які хочуть наростити м’язову масу. Для цього доведеться збільшити споживання білка до 1,2-1,7 грама на кілограм ваги. Цього достатньо, щоб м’язи відновились після мікропошкоджень, спричинених силовими тренуванням, які необхідні для їх нарощування. Поряд з потребою у білках, повинна задовольнятись також потреба у енергії, чого можна досягти за рахунок споживання вуглеводів. Дослідження показують, що регулярне споживання білка протягом дня і після фізичних вправ сприяє швидшому нарощуванню м’язової маси, ніж прийом значної кількості білка за один раз.

Отже, те, який метод підійде для вас найкраще, залежить від ваших цілей, вмотивованості та обізнаності в цій темі. Якщо вести постійні підрахунки для вас складно, краще дотримуватись дієтичних рекомендацій органів охорони здоров’я для підтримання ваги чи схуднення.

Поділись


Новини партнерів