Вчені знайшли новий фактор ризику серцевого нападу

Інфаркт трапляється, коли артерію, яка постачає кров до серця, щось перекриває. Найчастіше це бувають відкладення холестерину на стінках судин. Існує поширена думка, що інфаркти трапляються раптово і без жодних попереджувальних ознак. Але вона помилкова, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Дослідження показують, що незначні зміни у нашому тілі попереджають нас про небезпеку інфаркту. Наприклад, дослідження, опубліковане в журналі Американського коледжу кардіологів, показало, що нерегулярний режим сну може підвищити ризик інфаркту.

Дослідницька група, очолювана доктором Тяньї Хуангом з Brigham and Women’s Hospital, досліджувала зв’язок між нерегулярним циклом сну та ризиком інфаркту, інсульту та інших серцево-судинних подій.

Науковці проаналізували дані майже 2000 чоловіків та жінок у віці від 45 до 84 років, які були залучені до багатонаціонального дослідження атеросклерозу NHLBI. Жоден з учасників не мав серцево-судинних захворювань на початку дослідження. Учасники протягом тижня фіксували час сну та неспання за допомогою спеціальних пристроїв, які носяться на зап’ястку, як годинник. Вони також пройшли тестування сну вдома і заповнили анкети про свої звички щодо сну. Після цього за ними стежили протягом п’яти років, щоб з’ясувати, чи не з’явились у них хвороби серця.

За цей період у 111 учасників були серцево-судинні події, включаючи інфаркт, інсульт або смерть від серцево-судинної хвороби. У учасників з нерегулярним циклом сну ризик серуцево-судинних захворювань був вдвічі вищим. Найсильнішою кореляція між порушеннями циклу сну та серцевими нападами була серед темношкірого населення.

Отримані дані свідчать про те, що нерегулярний режим сну може бути незалежним фактором ризику серцево-судинних хвороб та інфарктів. Причини такого ефекту залишаються незрозумілими. Можливо, це пов’язано з порушеннями циркадних ритмів, які, серед іншого, регулюють і серцебиття, кров’яний тиск, тощо.

Для зниження ризику інфаркту медики рекомендують вживати корисні жири, найкраще дотримуватись дієти, що наближена до середземноморської. Вона включає багато риби, фруктів, овочів, горіхів, цільних злаків та оливкової олії.

Поділись


Новини партнерів