Який популярний продукт виявився смертельно небезпечним для діабетиків

Прокидаючись зранку ви думаєте про сніданок? Або ж нічого не їсте доти, доки шлунок не забурчить? В будь-якому разі, вибір продуктів харчування для діабетиків нагадує ходьбу по мінному полю. Потрібно постійно зважати, що той чи інший продукт може викликати різке підвищення рівня глюкози в крові, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Високим вважається рівень цукру в крові, що на голодний шлунок перевищує 7 моль/л, а через дві години після їжі – 11 моль/л.

Однією з безпосередніх причин підвищення рівня цукру в крові є споживання великої кількості вуглеводів, які організм не здатний засвоїти. Ознаками гіперглікемії є часта потреба у сечовипусканні, втома, постійна спрага, сильний голод і розмитість зору.

Раптовий стрибок цукру в крові становить небезпеку, оскільки це може призвести до кетоацидозу. Кетоацидоз вражає інсулінозалежних пацієнтів з діабетом 2-го типу, і є серйозною загрозою, коли рівень цукру в крові досягає 15 моль/л.

Важко в це повірити, але ранковий бутерброд або 1-2 скибочки хліба, якими ви доповнюєте свою яєшню, можуть стати причиною підвищення рівня цукру. Білий хліб – це джерело вуглеводів, які в процесі травлення розщеплюються до глюкози.

Також діабетикам рекомендується враховувати ще й калорійність хліба, який вони вживають.

Потреба у вуглеводів у різних людей відрізняються. На неї впливає вік, стать, вага та рівень фізичної активності. В середньому жінкам потрібно 230 г вуглеводів на добу, чоловікам – 300 г.

Найкраще для людей із діабетом взагалі виключити хліб із раціону, але якщо для вас це складно, то врахуйте, що найбезпечнішим є житній хліб. Шматок житнього хліба містить 55 ккал, 11,5 г вуглеводів та 0,4 г жиру.

Якщо ніяк не контролювати рівень глюкози в крові, він може тривалий час залишатись підвищеним. Це викликає цілий ряд ускладнень, включаючи діабетичну нефропатію, тобто захворювання нирок. Її симптоми включають набрякання щиколоток, стоп, гомілок або рук, викликане затримкою води. Тому діабетикам рекомендується перевіряти стан нирок принаймні раз на рік.

Поділись


Новини партнерів