Експерти назвали незвичайну ознаку підвищеного тиску у людей після 40 років

Дослідження показало, що підвищений кров’яний тиск в середньому віці викликає зниження когнітивних функцій, і проблеми, що виникнули з продуктивністю на роботі, можуть бути незвичайною ознакою того, що у людини розвивається гіпертонія.

Підвищений тиск є каталізатором багатьох серйозних порушень здоров’я. Через нього стінки артерій постійно відчувають сильну напругу, що може привести до їх пошкодження. У місцях розривів судинної тканини при цьому починають накопичуватися холестеринові бляшки, провокуючи звуження артерій і патологічну зміна кровотоку, тим самим підвищуючи ризик серцевих захворювань та інсульту.

Проблема в тому, що ці шкідливі механізми часто залишаються непоміченими, і підвищений тиск тривалий час зберігається недіагностованим. Нові дані говорять, що у людей середнього віку (після 40 років) гіпертонія може «заявляти» про себе незвичайною ознакою – зниженням когнітивної діяльності, що викликає труднощі з мисленням і пам’яттю. Тобто, людина починає гірше міркувати, перестає справлятися з робочим навантаженням, стає забудькуватою.

Висновок про це було зроблено вченими нейробіологами з Оксфордського університету, які виявили, що підвищений кров’яний тиск (а також діабет) в середньому віці змінюють структуру мозку, знижуючи швидкість нейронних процесів, відповідальних за розум і пам’ять. Фахівці констатують, що зниження когнітивних функцій відбувається при показниках систолічного артеріального тиску 140 і вище. Їхні аргументи опубліковані в Nature Communications.

«У той час як у людей старше 70 років рівень тиску не чинив істотного впливу на когнітивні функції мозку, у людей віком 44-69 років негативний вплив підвищеного артеріального тиску був найбільш сильним», – заявили дослідники.

На їхню думку, виявлена ​​особливість дозволяє припустити, що погіршення розумових здібностей через гіпертонію в середньому віці також може асоціюватися з ризиком розвитку деменції через роки. Наукові фахівці закликають людей після 40 років періодично перевіряти свій артеріальний тиск і при необхідності вживати заходів щодо його зниження.

  • Перш за все, важливо контролювати споживання солі – не вживати більше однієї чайної ложки в день.
  • Також слід обмежувати споживання насичених жирів, ковбасних виробів, їсти більше свіжих фруктів і овочів.
  • Бути фізично активним.
  • Не допускати ожиріння.
  • Не курити.

Читайте також: 9 найгірших продуктів для людей з високим кров’яним тиском

Поділись


Новини партнерів