Вчені з’ясували, що фарба для волосся може викликати рак

З віком волосся сивіє, це абсолютно нормально. У чоловіків посивіння починається переважно зі скронь, а у жінок – на лінії росту волосся. У деяких людей сивина виникає в молодому віці через особливості генетики або певні медичні стани. Люди завжди намагались приховати сивину, колись для цього використовували хну, куркуму, охру та навіть цибулю-порей. Зараз же ринок пропонує нам великий асортимент синтетичних барвників, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Тим не менш, існують докази, що синтетичні фарби для волосся, особливо стійкі, містять хімічні речовини, що можуть сприяти розвитку ракових захворювань. Дослідження, опубліковане в International Journal of Cancer у липні цього року, виявило більшість фарб для волосся містять ендокринно-руйнуючі сполуки та канцерогени, що можуть збільшити ризик раку молочної залози.

Також декілька досліджень, опублікованих у різних виданнях, показали, що стійкі фарби для волосся збільшують ризик раку як у споживачів, так і в перукарів.

Недавнє дослідження на цю тему, опубліковане в British Medical Journal (BMJ) 2 вересня 2020 року, включало 117 200 жінок, які вже були залучені до дослідження здоров’я медсестер у США. На початку дослідження всі вони були повністю здорові.  Вчені контролювали тривалість і частоту використання стійких фарб для волосся цими жінками протягом 36 років.

Хоча в тих, хто часто використовував стійку фарбу для волосся не було виявлено підвищеного ризику гемопоетичного раку (рак крові), плоскоклітинного раку, раку сечового міхура, меланоми, раку головного мозку, раку прямої кишки, раку нирок, раку легенів або навіть збільшення смертності від раку, існував дещо підвищений ризик розвитку базаліоми (різновид раку шкіри), раку яєчників та деяких типів раку молочної залози у жінок, які фарбували волосся протягом тривалого часу.

З огляду на останні результати і попередні дослідження, рекомендується обмежити використання фарби для волосся або шукати натуральні або органічні фарби з менш агресивним хімічним складом.

Поділись


Новини партнерів