Звідки у вас на шкірі беруться синці

Синці – це результат пошкодження судин під шкірою. Невеликі синці зникають швидко, а серйозні ураження гояться тривалий час, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Однак, в деяких людей синці з’являються часто і заживають повільніше, ніж у інших. Зазвичай вони починають легко з’являтись у старшому віці, особливо у жінок. Та це не єдиний фактор, що впливає на появу синців. Ось 5 можливих причин, через які ви можете помічати у себе синці, не травмуючись:

Деякі ліки. Певні види ліків можуть розріджувати кров, що збільшує імовірність кровотеч та синців. Це можуть бути аспірин, протизапальні засоби, препарати, які використовують при лікуванні раку та стероїди. Також збільшувати ризик появи синців можуть деякі лікарські рослини, як часник та женьшень. Якщо ви приймаєте щось із перерахованого і помічаєте у себе синці, поговоріть з лікарем. Можливо, вам потрібно змінити препарат чи зменшити дозування.

Певні медичні стани. Низький рівень тромбоцитів у крові та порушення згортання крові можуть бути причиною частої появи незначних синців. Якщо ваші кровні родичі теж стикались з такою проблемою, або ж ви схильні до синців навіть при незначних ударах, причина, скоріш за все, полягає саме в цьому. Також синці часто виникають при збільшенні селезінки, крихкості судин, синдромі Кушинга, тощо.

Зловживання алкоголем. Надлишок алкоголю призводить до пошкодження печінки, яка виробляє важливі для згортання крові білки. Відсутність або нестача цих білків роблять людину схильною до кровотеч та синців.

Нестача вітамінів. Дефіцит вітаміну К або С може бути ще однією причиною появи невеликих синців. Вітамін К відіграє важливу роль у процесі згортання крові, а вітамін С відповідає за утворення колагену в організмі. Колаген – це білок, який підтримує структурну цілісність шкіри та сполучних тканин, в тому числі й судин. Його нестача робить судини крихкими, через що вони легко пошкоджуються. На дефіцит вітаміну К заважає нормальному згортанню крові і часто є причиною синців та кровотеч.

Старість. Люди похилого віку мають менше підшкірного жиру та м’язової маси, які б захищали судини. Також їхні судини більш крихкі, ніж у молодих людей. Тож періодична поява невеликих синців – це нормальна частина старіння.

Поділись


Новини партнерів