7 продуктів, які варто вживати при анемії та дефіциті заліза

Анемія – це стан, при якому кількість еритроцитів знижується на стільки, що кров не може забезпечити органи та тканини киснем. Вона викликає різні симптоми, такі як задишка, втома, запаморочення, головні болі, а інколи навіть аритмія, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Вважається, що у людини анемія, якщо її рівень гемоглобіну у крові нижчий за 14-18 г/дл (для чоловіків) або 12-16г/дл (для жінок). Залежно від результатів аналізів, лікар може порадити приймати препарати заліза, а також внести зміну у раціон. Ось кілька продуктів, які варто почати вживати при анемії:

Цільні злаки. Висівки злаків, які видаляються при їх обробці, містять багато клітковини, вітамінів групи В, заліза, калію, магнію та антиоксидантів. Тому вони допомагають підвищити рівень гемоглобіну. Обирайте такі продукти, як вівсянка, коричневий рис та хліб з цільного зерна.

Листова зелень. Відомий факт, що листова зелень – це прекрасне джерело негемового заліза. Тобто капуста, шпинат та салатне листя здатні підняти рівень гемоглобіну у крові. Однак це можливо, тільки якщо споживати разом з ними достатньо вітаміну С, щоб компенсувати дію оксалатів, які також містяться у листовій зелені і можуть погіршувати засвоєння заліза.

Квасоля. У квасолі міститься велика кількість фолієвої кислоти, яка допомагає виробляти більше еритроцитів, тим самим збільшуючи рівень гемоглобіну. Підійдуть також нут, горох, соя та чорна квасоля.

Горіхи та насіння. Деякі види горіхів та насіння містять велику кількість заліза, яке сприяє підвищенню рівня гемоглобіну. Однак, їх потрібно споживати помірно. До багатих на залізо горіхів та насіння належать насіння кунжуту, насіння гарбуза, кавуна, соняшнику, кеш’ю та насіння льону.

Тофу. Тофу є одним з найкращих джерел заліза, особливо для веганів та вегетаріанців. Це продукт із сої, багатий на білок, однак із низьким вмістом жиру. Тофу також потрібно доповнювати вітаміном С.

Печінка. Більшість із нас знає, що печінка багата на залізо та фолієву кислоту. Найкраще піднімає рівень гемоглобіну куряча печінка.

Морепродукти. Тунець, лосось, устриці, молюски та креветки, не тільки багаті на залізо, але і містять кальцій, який покращує засвоєння заліза.

Поділись


Новини партнерів