Ознакою якої серйозної хвороби може бути неприємний запах з рота

Відомо, що цукровий діабет підвищує ризик виникнення стоматологічних проблем. Це пов’язано з тим, що він призводить до збільшення кількості шкідливих бактерій у ротовій порожнині, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Постійно підвищений рівень цукру у крові може призвести до підвищення його кількості у слині. Цей цукор служить поживою для бактерій. Чим більше бактерії розмножуються, тим більше виробляється кислоти, яка руйнує зубну емаль та пошкоджує ясна.

За даними благодійної організації Diabetes UK, однією зі стоматологічних проблем, що найчастіше пов’язана з діабетом 2 типу, є пародонтит. Це інфекція м’яких та кісткових тканин, які підтримують зуб в альвеолі.

На ранній стадії пародонтиту з’являються неприємний запах, почервоніння та біль у яснах. Якщо пародонтит не лікувати, він може спричинити ослаблення та навіть втрату зубів.

Здорові ясна тверді, мають блідо-рожеве забарвлення та щільно прилягають до зубів. Хвороби ж ясен можуть проявлятись по-різному. Наприклад, ви можете помітити набряклість та зміну забарвлення на яскраво-червоне, темно-червоне або фіолетове. Інші симптоми хвороби ясен включають підвищену чутливість або кровоточивість. Ви можете помічати кров на зубній щітці або зубній нитці після чищення зубів.

Також між зубами та яснами може накопичуватись гній. Тому варто звернути увагу на больові відчуття під час жування. Врешті-решт, між зубами та ослабленими яснами з’являються проміжки.

Крім того, з діабетом пов’язують карієс, гінгівіт, сухість у роті, кандидоз ротової порожнини та абсцеси.

Тому, щоб убезпечити здоров’я ротової порожнини, потрібно не лише двічі на день чистити зуби та регулярно відвідувати стоматолога, а і контролювати рівень цукру в крові.

Поділись


Новини партнерів