Що таке переддіабет і як уникнути розвитку діабету 2 типу

Діабет 2 типу вже досяг рівня світової епідемії, на нього страждають мільйони людей. При такій поширеності його не можна повністю вилікувати, ми можемо лише контролювати його прояви за допомогою здорового харчування, фізичної активності та ліків, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

В той же час, діабет є фактором ризику багатьох інших захворювань, включаючи хвороби серця та нирок, а також він збільшує імовірність розвитку важких ускладнень від COVID-19. Про ознаки та причини діабету більшість людей знають, однак існує ще стан, який зветься переддіабет. Він може стати початком діабету 2 типу, якщо не вжити заходів. Ось, що ви маєте знати про його симптоми, причини та способи зберегти своє здоров’я:

Переддіабет – це стан, коли рівень глюкози в крові вищий за норму, але не на стільки, аби це можна було назвати діабетом 2 типу.

Перед тим, як захворіти на діабет 2 типу, люди страждають на переддіабет. Експерти кажуть, що без належного контролю він може перерости у діабет протягом 10 років. Якщо людина мала переддіабетичний стан, ризик розвитку в неї діабету 2 типу протягом життя суттєво збільшується.

Конкретні причини переддіабету невідомі. Є певні фактори, що збільшують його імовірність, як сімейний анамнез, спосіб життя та генетичні особливості. Також на імовірність виникнення передіабетичного стану впливає ожиріння, особливо відкладення вісцерального жиру, які можуть заважати підшлунковій виробляти достатньо інсуліну.

Важливо розуміти, що переддіабет часто не має симптомів. Тому важливо регулярно перевіряти рівень глюкози в крові, особливо для людей, які входять до групи ризику. Інколи ви все ж можете помітити деякі ознаки – це потемніння шкіри на шиї, колінах, ліктях, тощо; постійна спрага та часта потреба у сечовипусканні; надмірний голод; стомлюваність; порушення зору.

Для того, щоб уникнути розвитку діабету 2 типу, потрібний здоровий раціон з високим вмістом продуктів, що багаті на клітковину та поживні речовини, та активний спосіб життя, який передбачає не менш, ніж 150 хвилин фізичних вправ середньої інтенсивності на тиждень.

Поділись


Новини партнерів