Названо 4 найважливіші для імунітету вітаміни

Імунна система – це складна мережа клітин, які борються з хвороботворними бактеріями та вірусами. Щоб вона добре працювала, ви повинні отримувати з продуктів харчування належну кількість поживних речовин, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Деякі поживні речовини допомагають організму виробляти більше імунних клітин, щоб зміцнити імунну систему, а інші допомагають знищити шкідливі мікроорганізми та швидше відновити здоров’я.

Ось 4 вітаміни, які мають найбільше значення для вашого імунітету:

Вітамін В6. Цей вітамін допомагає організму виробляти Т-клітини, які знищують інфіковані клітини тіла та активують реакцію імунної системи. Жінкам потрібно 1,2 мг вітаміну В6 на добу, а чоловікам – 1,4 мг. Безпечною вважається доза до 10 мг на день. Цей вітамін мижна одержати з тунця, бананів, курки, картоплі, тощо.

Вітамін С. “Вітамін С необхідний для здорового функціонування імунітету”, – каже доктор Кріс Д’Адамо з Центру інтегративної медицини Медичної школи Університету Меріленда. Вітамін С допомагає знищувати шкідливі бактерії та віруси, а також збільшує вироблення лейкоцитів та фагоцитів. Дослідження показали, що значні дози вітаміну С (від 6 до 8 г на день) допомагають скоротити тривалість застуди. Також вітамін С підтримує щільність кишкового бар’єру, що не дозволяє бактеріям кишечника проникнути за його межі. Дорослі повинні отримувати від 65 до 90 мг вітаміну С на день, безпечна доза – до 2000 мг. Його можна знайти в полуниці, цитрусових, болгарському перці та броколі.

Вітамін D. Дослідження показують, що люди, які мають дефіцит вітаміну D, частіше хворіють на респіраторні захворювання такі як бронхіт та пневмонія. Частково це відбувається тому, що вітамін D збільшує кількість імунних клітин під назвою макрофаги, частково – через те, що він допомагає зменшити кількість запальних цитокінів. Ви повинні отримувати близько 400–800 МО вітаміну D на день. Його джерелами є жирна риба, печінка, яєчний жовток та гриби. Також вітамін Dвиробляється нашою шкірою під впливом ультрафіолетового випромінювання.

Вітамін Е. Цей вітамін має антиоксидантні властивості, завдяки яким він захищає організм від дії вільних радикалів. Негативний вплив вільних радикалів збільшує ризик серцевих захворювань та раку. Дорослим рекомендовано приймати 15 мг вітаміну Е на добу. Ви можете його одержати з соняшникової олії, авокадо, болгарського перцю. Експерти стверджують, що вітамін Е краще отримувати саме з харчових джерел, а не з дієтичних добавок.

Поділись


Новини партнерів