Вчені знайшли зв’язок між порушеннями сну, кишковими розладами та підвищеним тиском

Якщо ви з якихось причин не змогли добре виспатись, це може призвести до зростання артеріального тиску та змін у у мікробіомі кишечника. До таких висновків прийшли науковці з Університету штату Іллінойс, що в Чикаго, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Дослідження, опубліковане у журналі Physiological Genomics, мало на меті визначити, чи вплине 28-денне порушення сну на мікробіом в організмах щурів. Зокрема і на мікроорганізми, які живуть у кишечнику та сприяють здоровому травленню. Також вони прагнули виявити біологічні особливості, пов’язані з небажаними змінами артеріального артеріального тиску.

Щури – це нічні тварини, тому їм заважали відсипатись вдень. Науковці фіксували мозкову активність щурів, кров’яний тиск та частоту серцевих скорочень. Також вони аналізували щурячі фекалії для вивчення змін у мікробіомі кишечника.

Порушення графіку сну піднімали артеріальний тиск щурів. Більше того, він залишався високим навіть тоді, коли звичний графік сну було відновлено. Це говорить про те, що порушення сну має довготривалий негативний вплив на здоров’я.

Також вчені виявили несприятливі зміни в генетичному матеріалі всіх бактерій, що живуть в товстій кишці. Вони з’явились не одразу, на їх виявлення знадобилось близько тижня. Тоді став помітним дисбаланс між різними типами бактерій та збільшення кількості бактерій, які пов’язані із запаленнями.

Автори кажуть, що їхнє дослідження вказує на взаємозв’язок багатьох факторів, які впливають на здоров’я людини. Коли сон нормалізувався, всі негативні ефекти зникли. Для того, щоб зрозуміти, як довго зберігатимуться зміни артеріального тиску та мікробіомі кишечника, а також зрозуміти, як ці результати переносяться на людей, потрібні додаткові дослідження, але вчені сподіваються, що в майбутньому їхня робота дозволить знайти нові способи зменшення ризику серцевих захворювань завдяки змінам у харчуванні або нових методам лікування.

Поділись


Новини партнерів