Як м’язи можуть сповістити вас про нестачу вітаміну D

Отримання достатньої кількості вітаміну D – це важлива умова для збереження здоров’я. Він допомагає засвоювати кальцій та зменшує ризик розвитку деяких форм раку. Симптомами дефіциту вітаміну D можуть бути втома та депресія. Та можуть свідчити про нестачу цієї поживної речовини й інші ознаки, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

На сайті клініки Майо сказано, що у стані дефіциту вітаміну D організм не здатен засвоїти достатньо кальцію для задоволення своїх потреб, що призводить до збільшення секреції паратгормону. Дефіцит вітаміну D викликає м’язову слабкість та біль, як у дорослих, так і у дітей.

У дослідженні, проведеному Національним інститутом охорони здоров’я та Національною медичною бібліотекою США, науковці розглядали дефіцит вітаміну D при хронічних болях у шиї та спині, а також м’язових спазмах.

Виявилось, що після корекції дефіциту вітаміну D, болі, які тривали від шести місяців до року, значно полегшились. Це навело дослідників на думку, що нестача вітаміну D може викликати та посилювати спазми та біль у м’язах. Вони зазначили, що для пацієнтів із хронічними болями та супутнім дефіцитом вітаміну D усунення дефіциту є важливою частиною лікування від болю.

Людина може отримувати вітамін D з різних джерел. Під впливом сонячного світла його може виробляти наша шкіра. Для цього достатньо проводити на сонці 15-30 хв три дні на тиждень. Харчові джерела вітаміну D – це жирна риба, яловича печінка, збагачені молочні продукти та яйця. При сильному дефіциті лікар може порекомендувати прийом харчових добавок. Особливо важко отримати рекомендовану добову норму цього вітаміну веганам та людям, які страждають на непереносимість лактози.

Поділись


Новини партнерів