Науковці заявили, що не всі рослинні дієти однаково корисні

За останні роки вегетаріанська дієта стала однією з найпопулярніших у світі. Найчастіше люди обирають рослинну дієту для того, щоб зберегти своє здоров’я та довкілля, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.

Фахівці з питань харчування також часто наголошують на користі вегетаріанського раціону. Та чи замислювались ви, що не всі вегетаріанські дієти однаково корисні? Дослідження, представлене на Конгресі Європейського товариства кардіологів (ESC) 2020, показало, що рослинний раціон не гарантує більш здорового вибору продуктів та покращення стану здоров’я.

Науковці вивчали взаємозв’язок кількості та якості рослинних продуктів та здоров’я серця протягом 10 років.  “Наше дослідження наголошує на різній харчовій якості рослинної їжі”, – сказала авторка дослідження доктор Матіна Куварі з університету Гарокопіо, Афіни, Греція.

У ході дослідження було проаналізовано дані 146 людей з ожирінням, які мали нормальний артеріальний тиск, рівень ліпідів та цукру у крові. Через десять років майже у половини учасників всі ці показники були підвищеними. Нагадуємо, що всі вони можуть призвести до хвороб серця. Частіше ця тенденція спостерігається у жінок, ніж у чоловіків.

Отримані результати показали, що здоровий підхід до вибору рослинної їжі корелює з нижчим артеріальним тиском, рівнем ліпідів та глюкози. Відповідно до звіту, опублікованого на веб-сайті Європейського кардіологічного товариства, найменш оброблені харчові продукти, такі як цілісні зерна, фрукти, овочі та горіхи, вважаються здоровими рослинними продуктами. В той же час рафіновані зерна, картопля, фруктові соки та будь-які солодощі здоровими не вважаються.

“Зменшення споживання м’яса корисне для серця, особливо, якщо його замінюють на поживні рослинні продукти, такі як цільні злаки, фрукти, овочі, горіхи та оливкова олія”, – зазначила Куварі.

Поділись


Новини партнерів