5 міфів про залізодефіцитну анемію, в які вам пора перестати вірити

Мікроелементи вкрай важливі для нормального функціонування організму, оскільки вони забезпечують протікання процесів, що необхідні для нашої життєдіяльності. Частина мікроелементів природним чином виробляється самим організмом, але більшість ми повинні отримувати з їжі, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Одним з найпоширеніших харчових дефіцитів у світі є дефіцит заліза. Залізо необхідне нашому тілу для транспортування кисню до органів та тканин. За даними ВООЗ, на дефіцит заліза у всьому світі страждає більше 2 мільярдів людей. Найчастіше від неї страждають жінки та діти.

Тим не менш, обізнаність населення про дефіцит заліза та його наслідки вкрай обмежена. Більшість знає, що він може викликати залізодефіцитну анемію, але про цей стан існує величезна кількість міфів. Сьогодні ми зруйнуємо декілька з них:

Міф №1 – Анемія та дефіцит заліза – це одне й те ж саме.                                           Це один із найпоширеніших міфів, однак потрібно зрозуміти, що анемія – це стан, що може бути викликаний кількома факторами, зокрема й дефіцитом заліза. Залізодефіцитна анемія справді найпоширеніша, але є й інші її різновиди, як серповидноклітинна анемія. Тож дефіцит заліза є лише одним із факторів розвитку анемії.

Міф №2 – Всі вегани та вегетаріанці страждають на анемію.                                          Незважаючи на те, що найбагатшими джерелами заліза є тваринні продукти, вегани та вегетаріанці не обов’язково мають дефіцит цієї поживної речовини або анемію. Необхідну кількість заліза можна отримати з рослинних продуктів або, за необхідності і після консультації з лікарем, з дієтичних добавок.

Міф №3 – Жінки, що мають залізодефіцитну анемію, не можуть годувати груддю.          Хоча вагітним та тим, хто годує груддю, потрібно приділяти раціону харчування особливу увагу, діагноз “залізодефіцитна анемія” жодним чином не зобов’язує переводити вашого малюка на дитячу суміш. Просто зверніться до лікаря і включіть більше багатих на залізо продуктів у раціон.

Міф №4 – Інтенсивні фізичні вправи не підходять для людей, що страждають на залізодефіцитну анемію.                                                                                              Хоча при дефіциті заліза справді можуть виникнути складнощі на початку тренувань, фізична активність нам необхідна для підтримки здоров’я та контролю ваги. Ви можете порадитись із лікарем та збільшувати інтенсивність вправ поступово, аби уникнути зайвого стресу для організму.

Міф №5 – Якщо жінка приймала препарати заліза під час вагітності, в її дитини не буде залізодефіциту.                                                                                                          Дослідження показали, що під час вагітності потреба організму в залізі зростає в кілька разів. Воно використовується організмом для збільшення кількості еритроцитів, забезпечення залізом плоду та компенсації втрати заліза (разом з кров’ю) при пологах. Тому все залізо, отримане з дієтичних добавок, засвоюється та витрачається під час вагітності і пологів.

Поділись


Новини партнерів