Як омолодити та оздоровити свої артерії

Здоровий спосіб життя може позитивно вплинути на стан ваших судин. Нове дослідження показало, що навіть після 70 років здорове харчування, регулярні фізичні вправи та контроль за факторами ризику серцево-судинних хвороб допомагають суттєво зменшити імовірність розвитку несприятливих серцевих станів, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Збереження здоров’я артерій в довгостроковій перспективі буде корисним. Американська асоціація серця радить вжити таких заходів, щоб запобігти старінню та збільшенню жорсткості артерій:

Схуднути (якщо маєте надмірну вагу). Здорова вага сприяє зниженню артеріального тиску, нормальному рівню цукру в крові, здоровим рівням холестерину та тригліцеридів.

Контролюйте рівень глюкози в крові. Коли ви голодні, рівень цукру в крові не повинен перевищувати 100 мг/л. Якийсь час підвищений рівень цукру ніяк не позначатиметься на вашому здоров’ї, та поступово він буде викликати пошкодження судин.

Краще харчуйтесь. Здоровий для серця раціон повинен включати велику кількість цільнозернових продуктів, фруктів та овочів, риби, птиці, нежирного м’яса, бобових, горіхів, морепродуктів та здорових жирів. Жирне червоне м’ясо, перероблене м’ясо та продукти з великим вмістом солі та цукру варто обмежити, або й зовсім виключити з раціону.

Будьте фізично активними. Щотижня людині потрібно 150 хв вправ середньої інтенсивності або 75 хв інтенсивних вправ. Краще розподілити навантаження по днях рівномірно.

Контролюйте артеріальний тиск. Якщо у вас вдома немає тонометра, багато аптек надають послугу з вимірювання кров’яного тиску. Здоровий артеріальний тиск має бути до 120/80 мм.рт.ст. Якщо тиск складає 140/90 мм.рт.ст. і більше – він занадто високий.

Контролюйте рівень холестерину. Якщо рівень холестерину дуже високий, він відкладатиметься на стінках артерій, звужуючи судини та збільшуючи їхню жорсткість.

Уникайте куріння. Куріння або регулярне пасивне куріння суттєво збільшують ризик серцевих захворювань та інсульту.

Хоча повністю зупинити процес старіння неможливо, в наших силах уповільнити його. Але для цього потрібно докладати зусиль протягом всього життя. Пам’ятайте – скільки б років вам не було, фізичні вправи та здоровий раціон позитивно вплинуть на ваше здоров’я.

Поділись


Новини партнерів