Лікар назвав шість способів знизити високий тиск без ліків

Лікар клініки Клівленда (США) Люк Лаффін перерахував кілька способів, що дозволяють знизити високий артеріальний тиск без застосування ліків.

Лікар нагадав, що високий тиск є фактором небезпечних серцево-судинних порушень, включаючи серцеві напади та інсульти. Медик назвав шість не лікарських способів, за допомогою яких можна домогтися його зниження і поліпшити природні механізми контролю тиску в організмі.

Виконання аеробних вправ. За словами лікаря, 150 хвилин аеробної активності в тиждень здатні зменшити артеріальний тиск на 5-8 пунктів, сприяючи більшій гнучкості судин.

Схуднення. Один втрачений кілограм зайвої ваги може привести до зниження артеріального тиску майже на один міліметр ртутного стовпа.

DASH-дієта. Вона має на увазі вживання фруктів, овочі, цільнозернових, нежирних молочних продуктів. Дотримання такого раціону дозволяє знизити систолічний тиск до 11 пунктів, констатує фахівець.

Зменшення кількості солі. Дослідження показали, що раціон, що містить не більш 3,8 грамів кухонної солі щодня, дає ефект, який можна порівняти з прийомом антигіпертензивних препаратів: завдяки йому зменшити високий тиск можна на 5-6 мм рт. ст.

Скорочення споживаного алкоголю. Дозволяє знизити тиск до 4 пунктів. Лікар рекомендує чоловікам вживати не більше двох порцій спиртного в день, жінкам – не більше однієї.

Вживання продуктів з калієм. Якщо щодня з’їдати від 3 000 до 3 500 міліграм калію, зменшити високий кров’яний тиск можна на 4-5 мм рт. ст. Банани, свіжа картопля, томатний сік, сушені абрикоси (курага), родзинки, молоко, натуральні йогурти, сливовий сік містять багато важливого для серця і судин мінералу.

Читайте також: Медики розказали, яка ранкова звичка може допомогти вам знизити кров’яний тиск

Поділись


Новини партнерів