Що ви маєте знати про гіпертонічний криз

Підвищений кров’яний тиск може видаватись незагрозливим, бо він рідко викликає якісь відчутні симптоми. Однак, врешті-решт він таки викличе збої в роботі організму, які навіть можуть виявитись смертельними, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Екстремально високий тиск медики називають гіпертонічним кризом. Його визначають, як гостре підвищення артеріального тиску, що безпосередньо загрожує життю пацієнта, і має такі ж симптоми, як гіпертонія.

Гіпертонічним кризом вважається рівень систолічного тиску від 180 мм.рт.ст., а діастолічного – від 120 мм. рт. ст.

Зрозуміти, що у вас гіпертонічний криз, можна за рядом ознак. В дослідженні під назвою Clinical Presentation of Hypertensive Crisesin Emergency Medical Services науковці намагались визначити поширеність різних симптомів гіпертонічного кризу. В ньому взяли участь 180 пацієнтів обох статей з високим кров’яним тиском віком від 30 до 80 років.

Піддослідних поділили на дві групи – контрольну, яка включала 95 учасників без гіпертонічного кризу, та експериментальну, в якій були учасники, що мали гіпертонічний криз (85 людей).

Найчастіше пацієнти з другої групи скаржились на біль у грудях, задишку, нудоту та блювоту.

За даними клініки Майо, лікування гіпертонічного кризу може вимагати госпіталізації і прийому пероральних та внутрішньовенних препаратів. В довгостроковій перспективі рекомендується внести зміни в раціон та спосіб життя, щоб підтримувати кров’яний тиск в здоровому діапазоні. Також рекомендується стежити за споживанням солі – доросла людина не повинна вживати більше за 6 г на день.

Ви можете вжити цих заходів, навіть якщо не приймаєте ліків для зниження тиску. Це може допомогти вам уникнути потреби в таких препаратах у майбутньому.

Поділись


Новини партнерів