Чому алкоголь збільшує потяг до жирної їжі

Охолоджені алкогольні напої та висококалорійні продукти на кшталт чіпсів, піци чи гамбургерів – це класичне поєднання. Але чи замислювались ви коли-небудь, чому? Багато з нас після келиха-другого пива тягнуться до найбільш нездорових варіантів закуски і такі поняття, як “здорове харчування” та “контроль розміру порцій” відходять на другий план, пише Жіночий світ з посиланням на  ETimes.

Дослідження, проведене науковцями з Університету Баффало та опубліковане в журналі Californian Journal of Health Promotion, розглядало зв’язок між потягом до алкоголю та певних видів їжі.

Дослідження показало, що в одному келиху пива близько 150 калорій. Якщо протягом вечора ви вип’єте 5 келихів, то це вже буде додаткових 750 калорій. Коли на додачу до цих калорій ми піддаємось спокусі з’їсти калорійну нездорову страву, це вірний шлях до набору ваги. Достатньо буде двох шматочків піци чи одного бургера. Алкоголь має сечогінну дію, тож може викликати зневоднення. Жирна їжа та сіль вберуть ще більше рідини у вашому тілі.

При цьому дослідники виявили, що після вживання алкоголю люди частіше їдять жирну солону їжу, наприклад картоплю фрі, ніж здорові продукти, як свіжі фрукти та овочі. При цьому люди не п’ють достатньо води або інших безалкогольних напоїв перед сном, що посилює зневоднення. Це може траплятись через те, що відчуття голоду та спраги часто плутають, особливо в стані алкогольного сп’яніння. Тому люди шукають те, що може швидко втамувати голод.

Причому люди продовжують їсти жирну солону їжу й наступного ранку. Опитування показали, що на ранок після вживання алкоголю люди пропускають сніданок рідше, ніж в інші дні. Причиною цього є поширений міф, що солона та смажена їжа поглинає алкоголь і лікує похмілля. Однак, справжня причина полягає в тому, вживання алкоголю впливає на рівень цукру в крові, що змушує нас відчувати голод.

На думку дослідників, бажання вживати калорійну їжу після надмірної кількості алкоголю походить від доцивілізаційних інстинктів, коли калорійна та багата на жири їжа могла на довго позбавити голоду і забезпечити великою кількістю енергії.

Поділись


Новини партнерів