5 способів позбутися нудоти без медикаментів

Нудота – це вкрай неприємне відчуття, часто з позивами до блювання. Крім них, до симптомів нудоти належать підвищена пітливість, збільшення секреції слини, втома та втрата апетиту, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Причин нудоти може бути багато – від переїдання до вагітності. Якщо нудота дуже сильна, або якщо ви стикаєтесь з нею регулярно, вам можуть допомогти аптечні препарати, але при помірній нудоті, яка трапляється лише вряди-годи, можна обійтися без ліків.

Ось 5 домашніх засобів, які допоможуть вам позбутися нудоти:

Імбир. За словами Деніела Девайна, геріатра та терапевта з Devine Concierge Medicine, імбир – це ефективний засіб від нудоти. Він має протизапальні властивості і може покращувати травлення та пришвидшувати переміщення їжі зі шлунка в тонку кишку, що допомагає позбутись симптомів нудоти. Згідно аналізу 6 досліджень, що був опублікований в American Board of Family Medicine у 2014 році, вживання одного грама імбиру щодня протягом п’яти днів допомагає зменшити симптоми нудоти при вагітності. Також дослідження показали, що імбир допомагає полегшити симптоми нудоти у пацієнтів, які проходять хіміотерапію.

Перцева м’ята. Девайн каже, що перцева м’ята здавна використовується для боротьби з нудотою, хоча дані про її ефективність не на стільки надійні, як дані про імбир. Вважається, що ментол, який міститься у м’яті, розслаблює шлунок, що може полегшити спазми та нудоту. Однак, при блювоті м’ята неефективна.

Зменшіть порції. Переїдання також може бути причиною нудоти. Надто великі порції розтягують шлунок, що призводить до здуття і печії, які можуть стати причинами нудоти. Якщо їсти частіше, але меншими порціями, цього можна уникнути. Можна також з’їсти щось із м’яких продуктів, що легко засвоюються, як банан або куряча грудка. А от кислих та гострих продуктів варто уникати, вони можуть посилювати симптоми нудоти.

Підтримуйте водний баланс організму. Під час нудоти мало кому хочеться їсти чи пити, але зневоднення може погіршити ситуацію. Особливо важливо його уникати, якщо нудота виникла внаслідок екстремальної спеки або вологості. Насправді нудота та блювота є одними з основних симптомів теплового виснаження та теплового удару. Коли ми перегріваємось, судини розширюються і різко знижується артеріальний тиск. Це може викликати запаморочення і нудоту. Але якщо пити достатньо води, це допоможе знизити температуру тіла і уникнути сильного розширення судин.

Сядьте вертикально або ляжте, поклавши голову на підвищення. Коли ми почуваємось недобре, перше, чого нам хочеться – це лягти. Однак, це не надто гарна ідея, оскільки горизонтальне положення тіла може викликати блювоту. Коли ми сидимо, гравітація працює на нашу користь і вміст шлунку залишається там, де йому й належить. Якщо вам все ж хочеться лягти, підіпріть голову кількома подушками.

Поділись


Новини партнерів