Вчені знайшли ще одну небезпеку ожиріння

Британські дослідники стверджують, що високі показники ожиріння серед дітей та підлітків можуть призвести до збільшення кількості випадків розсіяного склерозу (РС), пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Попередні дослідження показали, що приблизно 53% випадків РС безпосередньо пов’язані з зовнішніми факторами, наприклад, до виникнення 1 з 5 випадків могло призвести куріння. Нове дослідження показало, що ожиріння теж є серйозним фактором ризику неврологічних розладів.

Науковці проаналізували дані з 4 країн – США, Великобританії, Австралії та Росії, щоб оцінити, на скільки куріння та ожиріння серед молоді впливають на ризик РС.

Дослідження проводилось під керівництвом Рут Добсон, консультантки-невролога та викладачки Лондонського університету королеви Марії. Її команда виявила, що у 2015 році ожиріння серед молоді було пов’язане з 11% випадків РС у Сполучених Штатах; 9% в Австралії; 8% у Великобританії; і 4% випадків у Росії.

Прогнозується, що через зростання рівня ожиріння серед молодих людей по всьому світу, до 2035 року ці показники становитимуть 14% у Сполучених Штатах; 11% в Австралії; 10% у Великобританії та 6% у Росії.

Однак, за словами Добсон, поширення РС у світі можна скоротити  за допомогою цільових стратегій в галузі охорони здоров’я.

В дослідженні також зазначено, що в 2015 році близько 10% випадків РС були пов’язані з палінням, однак ризик зменшуватиметься разом зі зниженням кількості курців. А от у ризику РС, пов’язаного з ожирінням, тенденція зворотна.

“Під впливом куріння та ожиріння виникають не лише рак та хвороби серця”, – каже Добсон. “Зміщення акценту на хвороби, які виникають в молодому віці, такі як розсіяний склероз, може викликати більший резонанс серед молодих людей, спосіб життя яких впливає на ризик виникнення хвороб у подальшому житті.”

Дослідження було опубліковане 26 серпня в International Journal of Epidemiology.

Поділись


Новини партнерів