Що вам варто знати про псоріаз

Псоріаз – це аутоімунне захворювання, при якому місячна норма клітин шкіри виробляється за кілька днів. За даними Національного фонду псоріазу США, на псоріаз страждає майже 125 мільйонів людей у всьому світі. Найчастіше він вражає людей віком від 20 до 30 років, переважно на нього страждають чоловіки, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

У 2014 році ВООЗ визнала псоріаз неінфекційним захворюванням. У резолюції ВООЗ відзначено проблеми, з якими стикаються пацієнти з псоріазом, наприклад його неправильну чи запізнілу діагностику, неадекватні способи лікування та відсутність доступу до медичної допомоги.

Найчастіше псоріаз вражає шкіру рук, ніг, шиї, голови та обличчя, а в рідкісних випадках можуть постраждати нігті та область геніталій. Симптомами псоріазу є сухість шкіри, лущення, свербіж, кровотечі, подразнення і розтріскування шкіри. Він може бути пов’язаний з іншими медичними станами, такими як діабет, серцеві захворювання, тривожність, метаболічний синдром і депресія.

Втім, навіть після численних досліджень, точна причина виникнення псоріазу залишається загадкою. При псоріазі білі клітини крові, відомі як Т-клітини, атакують клітини шкіри і призводять до вироблення прозапальних цитокінів або хімічних сигналів, що прискорюють їх вироблення. Тоді на шкірі починають з’являтись червоні сухі плями. Якщо у ваших близьких родичів був псоріаз, шанс, що він буде і у вас, зростає. Крім того, ризик можуть збільшувати зовнішні фактори, такі як алкоголь, стрес, травми та деякі види ліків.

Псоріаз не можна повністю вилікувати, хоча можна контролювати його прояви за допомогою комбінації медикаментів, правильно підібраного харчування та змін у способі життя.

Псоріаз призводить до погіршення якості життя пацієнтів та членів їхніх родин, а також може стати причиною емоційних та психологічних розладів. Самооцінка пацієнтів знижується і зростає ризик розвитку депресії. Опитування, проведене в 2017 році показало, що 48% людей, які страждають на псоріаз, визнали, що він впливає на їхнє професійне життя, а 30% заявили, що він позначається на їхніх особистих стосунках.

Необхідно поширювати знання про псоріаз, особливо про його причини та симптоми. Моральна підтримка пацієнтів із псоріазом може відігравати ключову роль у збереженні їхнього емоційного та психічного самопочуття. Всупереч поширеній думці, псоріаз не може передатись при фізичному контакті з пацієнтом.

Поділись


Новини партнерів