5 порад для профілактики ожиріння

Ожиріння може нести за собою велику кількість ризиків для здоров’я. Високий кров’яний тиск, діабет, ішемічна хвороба серця, високий рівень холестерину, артрит та захворювання жовчного міхура – все це може бути пов’язане з ожирінням. Крім того, науковці встановили, що ожиріння може знизити ефективність вакцини від COVID-19, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Здоровий спосіб життя – це ключ до уникнення та подолання ожиріння. Збалансований раціон, фізична активність, здоровий сон, зниження рівня стресу, уникання алкоголю та паління – все це має значення.

Ось ще 5 порад, які допоможуть вам у профілактиці ожиріння:

Уникайте фасованої, обробленої та цукрової їжі. Знаменитий дієтолог Руджута Дівекар каже, що нічого з того, що продається в пакетах, не повинно потрапляти на ваш стіл. У дослідженні, опублікованому в American Journal of Clinical Nutrition, згадується, що споживання обробленої та фасованої їжі, яка зазвичай містить багато цукру та солі, серйозно збільшує ризик ожиріння.

Їжте більше фруктів та овочів. Різноманітні фрукти та овочі повинні бути обов’язковою частиною вашого щоденного раціону. Вони забезпечать вас антиоксидантами та клітковиною. Клітковина дозволяє споживати менше калорій та зменшує ризик переїдання.

Вживайте продукти з низьким глікемічним індексом. Глікемічний індекс їжі визначає, наскільки швидко харчовий продукт може підвищити рівень цукру в крові. Вживання в їжу продуктів із низьким вмістом ГІ може підтримувати нормальний рівень глюкози в крові, що, в свою чергу, допомагає контролювати вагу. Листова зелень, морква, нут, сочевиця – це лише кілька прикладів продуктів з низьким ГІ.

Регулярно займайтесь фізичними вправами. 150 хв вправ середньої інтенсивності на тиждень, або 75 хв вправ високої інтенсивності дуже важливі для профілактики ожиріння. Також ви повинні виконувати силові вправи. За даними ВООЗ, фізичними вправами потрібно займатись принаймні 2 рази на тиждень, розподіляючи навантаження на всі групи м’язів.

Знизьте рівень стресу. Стрес може впливати на ваше фізичне та психічне здоров’я. Дослідження показали, що стрес може провокувати реакції в мозку, які змінюють моделі харчування. Вони збільшують потяг до висококалорійної їжі, що напряму пов’язано з ожирінням.

Поділись


Новини партнерів