9 ознак того, що ви п’єте забагато чаю

Чай вважається дуже корисним напоєм. Щоб позбутись болю в животі, п’ють імбирний чай, щоб швидше заснути – ромашковий. З болем у горлі допоможе впоратись чорний чай з ложкою меду, а скоріше схуднути – зелений чай без цукру, пише Жіночий світ з посиланням на Eat This, Not That!.

Але будь-який продукт, який ми вважаємо здоровим, може викликати побічні ефекти. Особливо, якщо ним зловживати. Ось 9 ознак того, що ви п’єте занадто багато чаю:

Ви постійно відчуваєте стрес. Іноді чай допомагає нам зняти стрес та заспокоїтись, але якщо ним зловживати, він може посилити тривожність. Хоча ми звикли вважати, що чай більше підходить для вечора, ніж кава, він все одно містить кофеїн, надлишок якого може посилювати стрес. Щоб запобігти цьому, не слід вживати більше трьох чашок чаю на добу.

Ви погано спите. Деякі види чаю можуть покращити ваш сон, тоді як інші, приміром чорний чай, можуть не дати вам заснути. Три чашки чаю на день – це максимум, який ви можете вживати без шкоди для сну, якщо чай – це єдине джерело кофеїну у вашому раціоні. Якщо є інші, варто ще більше скоротити цю дозу.

У вас часто буває печія. Якщо у вас виникає печія щоразу, коли ви випиваєте свою ранкову чашку чаю, це може бути ознакою того, що він посилює ваш кислотний рефлюкс. Можливо також, що чай блокує вихід перетравленої їжі зі шлунка, що теж може викликати симптоми печії.

У вас часто бувають болі в животі. Загальновідомо, що чай з імбиром допомагає боротись з болем у шлунку. Однак, це радше властивість імбиру, ніж самого чаю. Чайне листя містить дубильні речовини, які надають йому терпкого смаку. Якщо їх забагато, вони вражатимуть тканини травного тракту. Якщо після чашки чаю ви відчуваєте нудоту та біль у животі, з’їжте щось, що містить багато білків або вуглеводів. Дубильні речовини зв’яжуться з ними і втратять свої властивості.

Ви відчуваєте головний біль та запаморочення. При помірному споживанні кофеїну цих симптомів не виникає. Але якщо ви вживаєте дуже велику кількість кофеїну (більше 6 чашок на день), головний біль і запаморочення супроводжуватимуть вас часто.

Ви почуваєтесь залежними від кофеїну. Дія кофеїну з кави або чаю недовготривала, але регулярне вживання його у великих кількостях може призвести до залежності. Припинити вживати кофеїн може бути складно, тож краще скоротити його вживання вже зараз. Зрештою, що довше ви зловживатимете ним, то важче буде подолати цю залежність.

У вас дефіцит заліза. Дубильні речовини з чаю зв’язуються не лише з білками та вуглеводами, а і з залізом. Вони не дозволяють йому нормально засвоїтись, що може призвести до дефіциту заліза або посилити вже наявний. Дослідження показали, що з залізом з рослинних джерел дубильні речовини з чаю зв’язуються частіше, тому вегетаріанцям та веганам особливо небезпечно зловживати чаєм.

Ви часто відвідуєте вбиральню. Звісно, будь-який напій змушує нас навідуватись у туалет, але чай має до всього іншого сечогінну дію. Тож якщо ви прокидаєтесь через потребу відвідати вбиральню або надто часто відчуваєте цю потребу вдень, винуватцем може бути чай.

Ви зневоднені. Звучить дивно, адже чай – це напій, ми отримуємо з нього вологу. Так, але його сечогінна дія призводить до того, що ми втрачаємо більше води, ніж отримуємо. Якщо не компенсувати ці втрати звичайною водою, чай може стати причиною зневоднення. Кофеїн збільшує приплив крові до нирок і вони починають працювати інтенсивніше. Звісно, ті, хто вживають три і менше чашок чаю на добу, поза небезпекою. А от ті, хто п’є більше шести чашок щодня, вже ризикують.

Поділись


Новини партнерів