5 порад, що допоможуть покращити здоров’я кишечника

Здоров’я кишечника – це те, на що часто не звертають уваги, але воно дуже важливо для функціонування нашого організму. Існують способи покращити його, деякі з них потребують значних зусиль, а інші – лише невеликих змін у раціоні та способі життя, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Ось деякі способи допомогти вашому кишечнику та покращити загальне здоров’я на довгі роки:

Знизити рівень стресу. Стрес може бути причиною не лише психічних, а і фізичних захворювань. Дослідження на тваринах показали, що навіть короткочасний стрес може призвести до порушення мікробіому кишечника, негативно впливаючи на корисні бактерії. Психологічний стрес, недосипання та екологічний стрес (екстремальна спека, холод, шумове забруднення, тощо) впливають на здоров’я кишечника вкрай негативно. Знизити рівень стресу можна за допомогою дихальних вправ, медитації, прослуховування музики чи іншої діяльності, яка допомагає вам розслабитись.

Щоденно виконувати фізичні вправи. Відомо, що фізичні вправи допомагають контролювати вагу тіла, зміцнювати психічне здоров’я та покращити стан серцево-судинної системи. Дослідження показали, що люди, які щодня займаються спортом, мають більшу різноманітність бактерій у кишечнику, ніж ті, хто не робить цього регулярно. Вченні вважають, що для покращення мікрофлори кишечника достатньо 15 хвилин фізичних вправ на день чи 90 хвилин на тиждень.

Знизити споживання цукру. Надлишок цукру та штучних підсолоджувачів шкідливий для нашого здоров’я, в тому числі й для кишечника. Він може призвести до дизбактеріозу, збільшуючи кількість шкідливих бактерій в кишечнику. Це може стати причиною хвороб серця і метаболічних порушень.

Дбайте про здоров’я зубів. Шкідливі бактерії можуть потрапляти з ротової порожнини в кишечник і викликати там запалення. Дослідження показали, що існує зв’язок між здоров’ям ротової порожнини та хронічними захворюваннями, такими як ревматоїдний артрит, запальні хвороби кишечника і навіть хвороби серця. Чищення зубів двічі на день і регулярне відвідування стоматолога допоможе вам цього уникнути.

Споживайте більше чорного шоколаду і чорного чаю. Поліфеноли – це рослинні сполуки, що сприяють покращенню здоров’я кишечника. Їх можна знайти в темному шоколаді та чорному чаї. Дослідження, опубліковане в Food Research International, було встановлено, що вживання чорного чаю та червоного вина може зміцнити корисні бактерії в кишечнику.

Читайте також: Три найкращі і три найгірші продукти для вашого кишечника

Поділись


Новини партнерів