Ожиріння матері може вплинути на розвиток мозку плоду

Нове дослідження показало, що ожиріння під час вагітності може перешкоджати мозку плоду нормально розвиватись, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

На розвитку зон мозку, що відповідають за прийняття рішень та поведінку, воно може позначитись уже в другому триместрі, вважають дослідники з Нью Йоркського університету.

Науковці вивчили майже 200 груп активних нервових клітин мозку плода. “Наші дані підтверджують, що ожиріння матері може відігравати певну роль у розвитку мозку плода, що може пояснити деякі когнітивні та метаболічні проблеми у дітей, які народжуються в матерів з високим ІМТ”, – заявила науковиця Морія Томассон. Вона додала, що оскільки ожиріння стає все більш поширеним, важливо розуміти, як воно може позначитись на ранньому розвитку мозку.

Команда Томассон набрала 109 жінок з термінами вагітності 6-9 місяців. Їхній ІМТ коливався від 25 до 47. Коли ІТ становить 25-30, це вважається надмірною вагою, все, що більше за 30 – ожирінням.

Для вимірювання активності мозку плода науковці використовували МРТ. Вони виявили кореляцію між ІМТ матері та роботою двох зон мозку, порушення в якої пов’язують з гіперактивністю, дефіцитом уваги, аутизмом та переїданням.

Результати дослідження було опубліковано 11 серпня в Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Поділись


Новини партнерів