Фолієва кислота та фолати: в чому різниця?

Фолати та фолієва кислота мають подібні назви, подібну дію і їх часто плутають. Однак, різницю між ними знати вкрай важливо, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Фолати та фолієва кислота – це дві різні форми вітаміну В9, який є важливою поживною речовиною, необхідною організму для запобігання вроджених вад плоду, вироблення здорових еритроцитів, зміцнення імунітету та зменшення стомлюваності. У кількох розвинених країнах дієтичні добавки та збагачені вітаміном В9 продукти є дуже популярними.

Фолати – це природна форма вітаміну В9. Назва “фолати” походить від латинського слова folium, що означає “лист”. З назви випливає, що цю речовину можна у великій кількості знайти у листяній зелені, такій як шпинат і капуста. Фолати природним чином містяться в продуктах харчування, вони потрапляють в кров з кишечника, а потім переробляються в печінці. Надлишок фолатів надходить до нирок, через які вони виводяться разом з сечею.

Вітамін В9 водорозчинний, він не може зберігатись у організмі, які вітаміни А та D. Тому для підтримки належного рівня фолатів, ми повинні щодня отримувати їх разом з їжею. Доросла людина повинна споживати 400 мкг фолатів щодня, а вагітним жінкам рекомендується вживати по 600 мкг фолатів.

Найкращими джерелами фолатів є зелені листові овочі, такі як капуста, шпинат, броколі та листя салату, а також квасоля, горох, сочевиця, лимони, банани та дині.

Фолієва кислота функціонує приблизно так само, як фолати, але це синтетична форма вітаміну В9. Її можна отримати з дієтичних добавок, а також збагачених продуктів харчування. Для збагачення їжі зазвичай використовують саме фолієву кислоту, а не фолати, бо останні легко руйнуються під час термообробки.

Препарати фолієвої кислоти загалом безпечні, але прийом великої дози за раз може призвести до нудоти, здуття живота, надмірного газоутворення та безсоння. Більше того, для перетворення фолієвої кислоти в 5-метилтетрагідрофолат нашому організму потрібен час і не всі можуть переробити значні дози фолієвої кислоти.

Поділись


Новини партнерів