Що ви повинні знати про вітрянку

Вітряна віспа – це дуже заразна хвороба, яка викликається вірусом варицелла-зостер, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Характерною ознакою вітряної віспи є висипання, які сильно сверблять. За словами нью-йоркського дерматолога Джеремі Фентона, саме за цим симптомом її найчастіше діагностують. Однак, за день-два до появи висипів можуть з’явитись і інші ознаки, такі як стомлюваність, лихоманка, головний біль та втрата апетиту.

Висипи зазвичай з’являються через 10-21 день після інфікування. Відбувається це в три етапи:

  1. Спершу з’являються червоні плями. В першу чергу вони з’являються на обличчі, грудях та спині. Пізніше вони можуть проявитись будь-де, починаючи від ротової порожнини і закінчуючи геніталіями.
  2. Потім червона плями перетворюються на наповнені рідиною пухирі. Зазвичай вони схожі на “росу на пелюстках троянди”, оскільки з’являться на почервонілій шкірі.
  3. Врешті-решт ці пухирі зменшуються і зникають.

Зазвичай хвороба триває 5-10 днів. В більшості випадків до повного зникнення пухирців минає приблизно тиждень.

Причиною вітрянки є вірус Varicella Zoster Virus. Якщо ви ніколи не хворіли чи не вакцинувались від вітряної віспи, і при цьому поблизу є хворий, ви сильно ризикуєте. Заразитись цим вірусом можна одним з двох шляхів – вдихнути заражені краплі, що зависають у повітрі, коли інфікований чхає чи кашляє, або ж торкнутись до висипань людини з вітряною віспою чи оперізуючим герпесом.

Навіть якщо ваша дитина інфікувалась, не завжди потрібне лікування, особливо, якщо випадок легкий. Однак тим групам людей, які найбільше ризикують отримати ускладнення, рекомендується не відкладаючи звернутись до медиків. Це вагітні жінки, люди з імунодефіцитом, діти, молодші за 1 рік та особи, що старші за 12 років, оскільки дорослі переносять вітряну віспу значно важче. Навіть якщо ви не належите до жодної з цих категорій, але у вас спостерігається висока температура, що тримається довше за 4 дні, блювота, проблеми з диханням та ходьбою, виділення гною з висипів, теж варто звернутись по медичну допомогу.

Єдиним способом профілактики на сьогоднішній день є вакцинація. Звісно, вона не дає 100% гарантії, що ви не інфікуєтесь, та хвороба мине значно швидше і протікатиме без ускладнень. Навряд чи ви захворієте знову після перенесеної вітрянки, однак вірус залишається у “сплячому” стані в організмі на все життя. Можливо в майбутньому він активізується знову, тоді виникає оперізуючий герпес, він же оперізуючий лишай.

Поділись


Новини партнерів