Науковці розповіли, як ожиріння впливає на наш мозок

Всім відомо, що ожиріння має цілий ряд несприятливих для здоров’я наслідків. Воно збільшує ризик таких захворювань, як діабет, гіпертонія та ішемічна хвороба серця, а також хвороб кісток, суглобів, печінки та нирок, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Нещодавнє дослідження, опубліковане в Journal of Alzheimer’s disease, свідчить про те, що по мірі набору ваги зменшується постачання крові до мозку. З часом це може призвести до розвитку хвороби Альцгеймера.

Але зайва вага не тільки робить нас більш схильними до хвороби Альцгеймера, а і іншими способами впливає на роботу мозку. Ожиріння може негативно вплинути на нашу пам’ять, мислення та пізнання.

Ось три негативні впливи ожиріння на роботу мозку, які були підтверджені дослідженнями:

Ожиріння змушує мозок старіти швидше. Біла речовина, яка міститься в мозку, допомагає нам запам’ятовувати та навчатись, однак з віком її кількість неухильно знижується. Тепер встановлено, що ожиріння ще більше пришвидшує цей процес. Дослідження, в якому взяли участь 473 особи, показало, що в людей з ожирінням мозок старіє в середньому на 10 років швидше.

Також ожиріння зменшує розміри мозку. Дослідження, проведене британськими науковцями, показало, що люди з ожирінням мають менший об’єм мозку та менше сірої речовини в ньому. Сіра речовина контролює наші рухи, емоції та пам’ять.

Ожиріння змушує вас переїдати. Переїдання – це одна з можливих причин ожиріння. Але в той же час ожиріння може змінити роботу вашого мозку так, що ви станете більш схильними до переїдання. Дослідження, опубліковане в Journal of Neuroscience, показало, що ожиріння негативно впливає на область мозку, що відповідає за приємні відчуття під час споживання їжі. В результаті, щоб отримати таке ж задоволення від улюблених страв, як усі інші, люди з ожирінням змушені їсти значно більше. Це створює порочне коло, оскільки більші порції призводять до подальшого збільшення ваги.

Ожиріння збільшує ризик деменції та втрати пам’яті. Британське дослідження показало, що ті, хто страждає на ожиріння, мають більший ризик розвитку деменції і втрати пам’яті, ніж ті, хто має нормальну вагу. Особливо ризикують жінки та чоловіки зі значною кількістю вісцерального жиру в організмі.

Вважається, що причиною такої кореляції є порушення кровообігу і обміну речовин в мозку. Однак, деякі експерти висловлюють думку, що причина може полягати не в самому ожирінні, а в гіпертонії та інших наслідках ожиріння, що збільшують імовірність розвитку деменції. Те, що ожиріння негативно впливає на пам’ять, підтверджують одразу кілька досліджень, що проводились як на тваринах, так і на людях.

Поділись


Новини партнерів