Які помилки при вживанні солі є найпоширенішими

Сіль можна знайти, мабуть, на кожній кухні у світі. Які б страви ви не готували, для посилення їхнього смаку потрібна дрібка солі. В той же час, надлишок солі може зіпсувати результат багатогодинної праці. Тому дуже важливо використовувати сіль правильно, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Сіль – це не лише приправа, це важлива для нашого організму речовина. Сіль містить натрій, який є електролітом. Він допомагає при передачі нервових сигналів, підтримує рівновагу між внутрішньоклітинними та позаклітинними рідинами, а також бере участь в скороченні м’язів. Однак, надлишок солі в раціоні може стати причиною серйозних проблем зі здоров’ям, включаючи гіпертонію та хвороби серця. Тож вживати сіль варто з обережністю. Ось найпоширеніші помилки, які люди роблять при вживанні солі:

Використовують занадто мало солі. Навіть якщо вам потрібно скоротити споживання солі, виключати її зі свого раціону не варто. Так, сіль має не найкращу репутацію, коли мова йде про здоров’я, але її нестача може призвести до затримки вологи в організмі. Також вона може викликати закупорення в тонкому кишечнику, м’язові судоми, діарею, блювоту, серцеву недостатність, або негативно позначитись на роботі мозку.

Використовують надто багато солі. Надто велика кількість солі може стати причиною остеопорозу, захворювань нирок та гіпертонії. Остання суттєво збільшує ризик розвитку серцевих хвороб. Тим, хто страждає на гіпертонію, рекомендують скоротити споживання натрію, збільшивши частку продуктів, багатих на калій. Вважається, що калій зменшує негативний вплив натрію на організм.

Вважають, що вся сіль однакова. На ринку є багато різновидів солі – кам’яна сіль, йодована, морська, екстра, рожева гімалайська, тощо. Всі вони відрізняються за вмістом поживних речовин. Найбільш здоровими варіантами вважаються морська та рожева гімалайська сіль. Однак, це не означає, що ви можете додавати їх у їжу скільки заманеться. Будь-яка сіль містить натрій, тому потрібно контролювати її споживання.

Посипають сіллю готові страви. Це дуже нездорова звичка. Кожного разу, як ми відчуваємо, що їжа пріснувата, ми беремося за солонку. Однак, вживання сирої солі може бути небезпечним для здоров’я. Вона не так легко засвоюється організмом і може підняти систолічний артеріальний тиск.

Щоб контролювати споживання солі і розумно її використовувати під час приготування їжі, потрібно знати, яка її кількість є безпечною. За даними ВООЗ, дорослі повинні вживати не більше за 5 г солі на день. Експерти рекомендують надавати перевагу йодованій солі, оскільки вона корисна для мозку.

Поділись


Новини партнерів