Дослідження: 80% пацієнтів після одужання від COVID-19 мають проблеми з серцем

Встановлено, що коронавірусна інфекція може вражати не лише легені, а й інші органи. Нове дослідження, яке опублікували у журналі JAMA Cardiology, показало, що у 78% пацієнтів з COVID-19 розвинулись серцеві захворювання. Зокрема, у 60% пацієнтів виявили хронічне запалення міокарда, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Науковці кажуть, що хоча дослідження проводилось на невеликій вибірці і потребує підтвердження більш масштабними дослідженнями, воно все ж дозволяє додати серце до списку органів, для яких вірус Sars-Cov-2 небезпечний. Стан серця пацієнтів перевіряли за допомогою серцево-судинної магнітно-резонансної томографії.

Для дослідження було проаналізовано дані 100 пацієнтів з лікарні Франкфуртського університету, що одужали від коронавірусної інфекції за період з квітня по червень 2020 року.

Цікаво, що наслідки для серця не залежали від стану здоров’я до хвороби, важкості перебігу COVID-19 чи часу, що минув після встановлення діагнозу.

Науковці наголошують на необхідності вивчення довгострокових наслідків коронавірусної інфекції для серцево-судинної системи. Експерти з Індії також просять перевірити клінічні дані, щоб знати про можливий довгостроковий вплив COVID-19 на здоров’я, оскільки вони виявили у багатьох пацієнтів, що одужали після нього, з’явились проблеми зі здоров’ям, які можуть бути викликані самим вірусом чи запаленням, яке він викликає.

Раніше клініцисти помітили, що коронавірус може викликати проблеми з нирками, печінкою і навіть очима.

Поділись


Новини партнерів