6 продуктів, які забезпечать вас вітаміном, який необхідний для здоров’я очей, мозку, шкіри, волосся та печінки

Біотин, відомий також як вітамін Н та вітамін В7 – це водорозчинний вітамін, який необхідний для здоров’я очей, мозку, шкіри, волосся та печінки. Дефіцит біотину зустрічається відносно часто, при цьому він може призвести до неврологічних проблем, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Доросла людина повинна споживати 30 мкг біотину на день. Він не зберігається в організмі, тому дуже важливо вживати його регулярно. Ось 6 продуктів, які багаті на біотин:

Авокадо. 100 г авокадо може містити від 3,2 до 19 мкг біотину. Також авокадо багатий на вітамін Е, який необхідний тим, хто дбає про свою шкіру. Ви можете просто нарізати авокадо скибочками і покласти на хліб, а також приготувати з нього гуакамоле.

Дріжджі. Дві чайні ложки дріжджів забезпечать вам близько 21 мкг біотину. Найкращий спосіб додати дріжджі у свій раціон – це приготувати з ними ароматний домашній хліб.

Червона риба. 85 г вареної червоної риби забезпечать вам 5 мкг біотину. Крім того, жирна риба на кшталт лосося містить дуже багато жирних кислот омега-3, які корисні для серця, шкіри та волосся. Рибу найкраще запікати в духовці або смажити з мінімальною кількістю оливкової олії.

Печінка та нежирне м’ясо. 85 грам вареної печінки містить 31 мкг біотину, тож навіть якщо печінка буде єдиним джерелом біотину у вашому раціоні, ви можете отримати рекомендовану добову норму цього вітаміну. Інші субпродукти, скажімо нирки, теж містять біотин. Найкращий спосіб приготування печінки – це тушкувати її з овочами.

Яєчні жовтки. Одне ціле яйце містить близько 10 мкг біотину. Однак в білку яйця містяться речовини, що не дозволяють біотину засвоїтись повністю. Тож, якщо ви хочете збільшити споживання біотину, їсти потрібно саме жовтки. Варити яйця краще круто, щоб у жовтку не могли вижити жодні шкідливі мікроорганізми.

Горіхи та насіння. Чверть чашки смаженого мигдалю містить 1,5 мкг біотину, а така ж кількість насіння соняшника – 2,6 мкг. Також чудовими джерелами біотину є волоські горіхи, арахіс, фундук, тощо. Їх можна їсти як самостійну закуску, або ж додавати у салати та випічку.

Поділись


Новини партнерів