6 ознак дефіциту білка, про які ви повинні знати

Якщо останнім часом ви помітили, що ваші шкіра, волосся та загальне самопочуття, не ігноруйте ці ознаки. Можливо, вони свідчать про те, що вашому організму не вистачає білка. Навіть якщо ви не займаєтесь спортом, ви все одно потребуєте білка для нормальної життєдіяльності, саме тому його називають “будівельним матеріалом” для тіла, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Коли цього “будівельного матеріалу” не вистачає, організм дасть вам про це знати. Ось 6 ознак того, що вам варто споживати більше білка:

Стан волосся, нігтів та шкіри одночасно погіршився. За словами клінічного дієтолога доктора Ловнет Батра, саме нігті, шкіра та волосся першими реагують на нестачу білка. Волосся стає тонким і випадає, нігті стають ламкими, а шкіра – сухою. Без амінокислот, з яких складаються білки, не може засвоюватись біотин – вітамін, який має вирішальне значення для здоров’я шкіри, волосся та нігтів. Тому, якщо вам не вистачає білка, ви не можете отримати й достатню кількість біотину.

Ви постійно відчуваєте втому. Їжа забезпечує вас енергією, але щоб вона правильно засвоювалась і використовувалась, потрібні білки. Саме вони утворюють нейромедіатори мозку, такі як серотонін та допамін. Нестача білків означає нестачу нейромедіаторів, без яких ви будете постійно відчувати втому і затуманеність мозку.

Ви втрачаєте м’язову масу. Доктор Батра пояснює,що тим, хто не займається спортом, потрібно 55-60 г білка на день. Тим же, хто веде активний спосіб життя, потрібно близько 80 грамів білка щодня. Якщо ви вживаєте менше білка, м’язова маса починає зменшуватись, а шкіра – провисати.

Збільшився потяг до нездорової їжі. Доктор Батра пояснює, що білок стимулює вироблення гормонів, які посилають в мозок сигнали про ситість. Тому збільшується потяг до цукру та нездорових калорійних закусок, які здатні швидко підняти рівень цукру в крові і забезпечити вас енергією.

Ожиріння печінки. Білок прискорює метаболізм. Якщо ви споживаєте багато жиру і мало білка, то цей жир накопичуватиметься навколо внутрішніх органів, в перше чергу навколо печінки. Якщо ви помітили в себе ознаки ожиріння печінки, зверніться до лікаря.

Ваші руки та ноги набрякають. Ця ознака з’являється тільки при серйозному дефіциті білка. Часто набряки спричинені нестачею білка під назвою альбумін. Ця ознака є непевною, оскільки причин набряків може бути багато, але якщо її супроводжують інші симптоми з цього списку, імовірніше за все проблема саме в нестачі білків у раціоні.

Доктор Батра підсумувала, що дефіцит білка зараз досить поширена проблема у світі. Вживайте більше пісного м’яса, бобових, яєць, молочних продуктів, жирної риби, горіхів, тощо. Білкові продукти повинні складати не менше чверті від вашого раціону.

Поділись


Новини партнерів