Що ви повинні знати про харчування при діабеті

Діабет – це хвороба, яка викликає збільшення рівня цукру в крові. Він відноситься до метаболічних захворювань. Інсулін – це гормон, що переносить цукор у клітини, які використовують його в якості джерела енергії. При діабеті організм не може виробити достатньо інсуліну, або ж він стає нечутливим до його дії. Тоді рівень глюкози в крові починає постійно зростати, що може призвести до пошкодження нирок, очей та інших органів, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Існує два типи діабету:

Діабет 1 типу – це аутоімунне захворювання. Імунна система людини помилково починає атакувати підшлункову залозу, що пригнічує вироблення інсуліну.

Діабет 2 типу – це стан, який викликаний резистентністю організму до дії інсуліну. Через це глюкоза не може потрапити в клітини і накопичується у крові.

Найпоширеніші симптоми діабету включають безпричинну втрату ваги, помутніння зору, постійне відчуття спраги або голоду, погане загоєння ран та стомлюваність.

Здорове харчування та регулярні фізичні вправи допомагають контролювати рівень глюкози в крові. Особливо ефективно його знижують некрохмалисті овочі. Для діабетиків дуже важливо, щоб продукти, які вони обирають, мали низький глікемічний індекс (ГІ). ГІ показує, скільки вуглеводів містять продукти і як швидко вони піднімають рівень цукру в крові. Некрохмалисті овочі мають ГІ до 55. Також вони є джерелами клітковини, вітамінів, мінералів та фітохімікатів.

Ось кілька овочів, які діабетикам варто включити до свого раціону:

Брюссельська капуста. Як і інші овочі з родини капустяних, брюссельська капуста є чудовим джерелом клітковини та антиоксидантів, які допомагають знизити рівень цукру в крові.

Помідори. Помідори мають низький глікемічний індекс, тому вони ідеально підходять для тих, хто страждає на діабет. Крім того, помідори багаті на лікопен, який допомагає зменшити ризик розвитку раку, вікової дегенерації макули та серцевих захворювань.

Броколі. Броколі багата на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, але при цьому в ній практично немає простих вуглеводів. Тому вона допомагає знизити рівень цукру в крові.

Апельсини. Апельсини мають ГІ 40, тобто вони повільно піднімають рівень глюкози в крові. Крім того, апельсини містять велику кількість вітаміну С, який необхідний для ефективної роботи імунної системи та підтримки здоров’я шкіри.

Поділись


Новини партнерів