Чому антиоксиданти такі важливі для нашого здоров’я

Антиоксиданти – це речовини, які містяться переважно в продуктах рослинного походження, таких як фрукти, овочі, бобові, кава та чай. Вони дуже важливі для нашого здоров’я, оскільки вони можуть запобігти або ж затримати пошкодження клітин вільними радикалами, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Вільні радикали – це нормальний побічний продукт життєдіяльності людини. Наприклад, організм виробляє їх у вигляді молочної кислоти під час виконання фізичних вправ. Також вільні радикали можуть надходити зі сторонніх джерел, скажімо з сигаретним димом, деякими видами ліків, забрудненим повітрям та сонячним світлом.

Вільні радикали пов’язуються з клітинами таким чином, що пошкоджують білки та ДНК всередині них. Антиоксиданти можуть нейтралізувати цю шкоду. Тому важливо споживати їх щодня.

Оксилювальний стрес, спричинений впливом вільних радикалів на клітинні мембрани, жирову тканину, ДНК та білки, пов’язують з цілою низкою захворювань, включаючи серцево-судинні хвороби, рак, артрит та нейродегенеративні стани, такі як хвороба Альцгеймера.

Однак, те, що антиоксиданти знижують рівень окислювального стресу, ще не означає, що вони здатні суттєво знизити ризик цих захворювань.

“Немає однозначної відповіді на питання, чи справді вживання антиоксидантів з їжею чи добавками знижує ризик раку чи зміцнює здоров’я серця”, – каже Тім Спектор, доктор медичних наук, професор генетичної епідеміології з Лондонського королівського коледжу. “І реклама продуктів, яке стверджує інше, просуває систему оздоровлення, що не підкріплена жодними науковими доказами”.

Зрештою, користь антиоксидантів для здоров’я, імовірно, пов’язана з перевагами раціону, багатого на цільні продукти, а також здорового способу життя.

Відомо, що антиоксиданти допомагають зменшити запалення. Запалення – це захисна реакція організму на проникнення сторонніх агентів. Коли клітини пошкоджуються надмірною кількістю вільних радикалів, може виникнути запальна реакція.

Деякі антиоксиданти можуть вироблятись організмом у вигляді глутатіону та альфа-ліпоєвої кислоти. Але основну масу антиоксидантів ми все ж отримуємо з їжі. Існують сотні, якщо не тисячі речовин з антиоксидантними властивостями. До них належать, наприклад, вітамін С, вітамін Е, бета-каротин, селен та марганець. Їх можна знайти в багатьох продуктах, від чорниці до чорного шоколаду.

У дослідженні 2010 року, опублікованому в Nutrition Journal, було розглянуто вміст антиоксидантів у понад 3100 продуктів харчування, напоїв, спецій, трав та добавок, і встановлено, що дієта на основі рослинних продуктів найкраще захищає від окислювального стресу. Це тому, що в рослинах вміст антиоксидантів може бути в 33 рази більший, ніж у м’ясних. До найбагатших на антиоксиданти продуктів належать кориця, духмяний перець, базилік, кріп, кава, чай, ягоди та темний шоколад.

Не існує продукту, який містив би всі необхідні антиоксиданти одразу, це одна з причин, чому необхідно щодня вживати 5 різних фруктів та овочів.

При цьому вчені застерігають, що антиоксиданти з дієтичних добавок засвоюються не так добре, як з продуктів харчування. Тому, для збільшення кількості антиоксидантів в раціоні рекомендується їсти більше різнобарвних фруктів та овочів, а не приймати добавки.

Поділись


Новини партнерів