Фахівці назвали пряність, яка подовжує життя

Одним зі способів збільшити тривалість життя, поряд з фізичною активністю, униканням куріння та достатнім сном, є вживання продуктів з великою кількістю поживних речовин. Серед таких продуктів є досить популярна спеція, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Родом з південно-західної частини Азії та Середземномор’я, ця спеція є чудовим джерелом заліза – всього одна чайна ложка може забезпечити майже п’яту частину добової потреби дорослої людини в цьому мікроелементі. Мова йде про кмин.

Науковці з Університету медичних наук, що знаходиться в Ірані, з’ясували, що кмин може бути надзвичайно корисним для здоров’я. У їхньому рандомізованому подвійному сліпому плацебо-контрольованому клінічному дослідженні брали участь 72 добровольці із зайвою вагою.

Учасників випадковим чином поділили на три групи: група А приймала великі дози кмину, група В – низькі, а групі С давали плацебо. Учасники з групи А приймали по 75 мг кмину щодня, а учасники з групи В – по 25. Експеримент тривав вісім тижнів. Після цього дослідники заявили, що між трьома групами була суттєва різниця.

У тих, хто приймав значні дози кмину, знизилась вага, ІМТ, а також рівень глюкози у плазмі крові. Крім того, у них спостерігалось значне підвищення чутливості до інсуліну, а також зниження рівня тригліцеридів і загального рівня холестерину.

Всі ці фактори пов’язані з ризиком розвитку багатьох хвороб. Скажімо, ожиріння може призвести до виникнення діабету 2 типу, гіпертонії та деяких видів раку. Вага та ІМТ учасників показали, що кмин допомагає схуднути.

Занадто високий рівень глюкози в плазмі крові може бути ознакою діабету, а кмин допомагає підтримувати його в межах норми. Також стало зрозуміло, що кмин підвищує чутливість до інсуліну, тож його вживання може допомогти у боротьбі з інсулінорезистентністю. Інсулінорезистентність – це одна з двох можливих причин виникнення діабету 2 типу.

На додачу до цього, кмин зміг знизити рівень холестерину в крові учасників. Високий рівень холестерину, як відомо, є одним з головних факторів ризику серцевих хвороб, інфарктів та інсультів.

Таким чином, кмин може запобігти багатьом проблемам зі здоров’ям, які найчастіше скорочують життя людини.

Поділись


Новини партнерів