Вчені розповіли, яку небезпеку може нести сире молоко

Коров’яче молоко завжди вважалось одним з найздоровіших і найпопулярніших продуктів у світі. Але сире непастеризоване молоко може виявитись не таким корисним, як вважалось раніше, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.

Нещодавнє дослідження, проведене науковцями з Каліфорнійського університету, показало, що вживання сирого молока кімнатної температури може призвести до захворювань, які передаються через продукти харчування. Також молоко може бути джерелом бактерій, які містять гени резистентності до антибіотиків. Резистентність – це здатність бактерії протистояти впливу антибіотиків.

За даними Центрів контролю та профілактики захворювань, тільки у США щороку майже 3 мільйони людей стикаються зі стійкими до антибіотиків інфекціями. Отримані результати були опубліковані в журналі Microbiome.

Науковці розглянули понад 2000 проб молока, взятих в різних частинах США. Вони відібрали як сирі, такі пастеризовані зразки. Було встановлено, що в сирому молоці антибіотикорезистентні бактерії найкраще розмножуються при кімнатній температурі.

“Наше дослідження показує, що при будь-якому перевищенні температури зберігання сирого молока, навмисному чи ні, антибіотикорезистентні бактерії починають розмножуватись”, – сказала співавторка дослідження Мішель Джей-Рассел, мікробіолог та менеджер Західного центру безпеки продуктів харчування Каліфорнійського універнситету. “Воно не просто псується. Якщо не зберігати молоко правильно, воно становить серйозну небезпеку”.

Однак, науковці зауважили, що не мають наміру лякати людей, вони хочуть їх лише попередити. “Якщо ви хочете і надалі пити сире молоко, зберігайте його в холодильнику, щоб мінімізувати ризик розмноження бактерій з генами антибіотикорезистентності”, – сказав головний автор Джінсін Лю, аспірант кафедри харчових технологій в каліфорнійському університеті в Девісі.

Також вчені додали, що для того, аби зрозуміти, як антибіотикорезистентні бактерії з молока впливають на здоров’я людини, потрібно провести додаткові дослідження.

Поділись


Новини партнерів