Кава знижує ризик розвитку аритмії – дослідження

Кава знижує ризик розвитку аритмії - дослідження

Регулярне споживання кави пов’язане зі значно більш низьким ризиком розвитку аритмій, згідно з дослідженням, представленим недавно в рамках онлайн-зборів Товариства ритму серця (Heart Rhythm Society): HRS 2020 Science.

Юн-Чон Кім, доктор медичних наук, з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, і його колеги, досліджували зв’язок між звичним споживанням кофеїну і ризиком аритмії серед 357 022 учасників в британському біобанку.

Дослідники виявили, що протягом 5,25 років спостереження було діагностовано 8 159 випадків аритмій (6 999 миготливої аритмії або тріпотіння передсердь, 890 надшлуночкових тахікардій, 459 шлуночкових тахікардій і 385 передчасних шлуночкових комплексів).

Споживання кави було пов’язано зі значно більш низьким ризиком аритмії (відношення ризиків: одна-дві чашки, 0,90; три-чотири чашки, 0,86; п’ять або більше чашок, 0,85) в порівнянні з відсутністю споживання. Кожна додаткова щоденна чашка кави була пов’язана з більш низькою частотою аритмії (коефіцієнт ризику 0,96). За винятком передчасних шлуночкових комплексів, було відзначено зниження частоти аритмій, які спостерігаються для кожного підтипу.

Читайте також: Кава проти чаю: який напій вважається більш корисним для здоров’я

«Результати повинні переконати пацієнтів і лікарів в низькому ризику, пов’язаному з регулярним вживанням кави, і ми сподіваємося, що це спонукає працювати з пацієнтами, щоб визначити і персоналізувати їх специфічні фактори способу життя, включаючи споживання кофеїну», – сказала Кім в заяві.

Поділись


Новини партнерів