Як зрозуміти, що у вас дефіцит вітаміну В12

Дефіцит вітаміну В12 може викликати цілий ряд симптомів. В першу чергу ви помітите зміни у зовнішньому вигляді ваших шкіри та очей. При нестачі вітаміну В12 порушується вироблення клітин крові. Відсутність достатньої кількості клітин, що відповідальні за транспортування кисню по тілу, може призвести до тривожних наслідків, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Візуальною ознакою нестачі клітин крові є пожовтіння шкіри та очей. Останнє відбувається внаслідок накопичення білірубіну. Білірубін – це продукт розпаду еритроцитів, який завжди в певній кількості міститься в крові людини.

Еритроцити виробляються в кістковому мозку. Цей процес називається еритропоез. Функція еритроцитів полягає у перенесенні кисню від легенів до інших тканин та органів. Також вони забирають з них вуглекислий газ і переносить його до легенів, щоб вивести його з організму. Здорові еритроцити живуть від 100 до 120 днів.

Дефіцит вітаміну В12 викликає мегалобластну анемію. Мегалобластна анемія – це стан, при якому кістковий мозок виробляє незвично великі, структурно аномальні, незрілі еритроцити (мегалобласти). Вона розвивається повільно, протягом багатьох років, якщо вітаміну В12 бракуватиме протягом тривалого часу.

Дефіцит вітаміну В12 може бути наслідком незбалансованої дієти або порушення засвоєння цього вітаміну в кишечнику.

На засвоєння В12 може вплинути надлишок цього вітаміну в організмі, наслідки операцій на кишечнику або бактеріальних інфекцій, а також нестача білка, що зветься внутрішнім фактором.

Джерелами вітаміну В12 є м’ясо, риба та яйця. Люди, що дотримуються вегетаріанської дієти, мають приймати добавки з ним.

Поділись


Новини партнерів