Лікар-дієтолог Олена Мотова розповіла про перебільшену небезпеку, яку вбачають у впливі мікрохвильовок на їжу. Нагрівання в такій печі не відрізняється від смаження або запікання, стверджує фахівець.
Лікар вважає помилковою думку про те, що їжа, розігріта в мікрохвильовій печі, шкідлива для здоров’я. Медик підкреслює: обробка їжі в мікрохвильовій печі є звичайним нагріванням, воно «нічим не відрізняється від будь-якого іншого», того ж смаження або запікання. При цьому не відбувається виділення іонізуючої радіації, не вибиваються електрони з атомів, як це нерідко можна почути про роботу мікрохвильовок.
«Мікрохвилі впливають на наш організм точно так само, як і на їжу – вода, що міститься в тканинах, буде нагріватися під їх впливом», – пояснила експерт.
Мотова закликала не боятися «витоків» мікрохвиль за межі печей – цей страх безпідставний. За словами лікаря, металева сітка на дверцятах мікрохвильовок повністю блокує «просочування мікрохвиль крізь скло», та й конструкція СВЧ-пічок така, що неможливі навіть мінімальні «витоки».
Спеціаліст дала кілька порад щодо безпечного використання популярного кухонного пристрою.
- Уважно читати інструкцію – деякі мікрохвильовки не повинні працювати порожніми.
- Не застосовувати піч, якщо її дверцята якось пошкоджені, закривається нещільно.
- Не вмикати піч при відкритих дверцятах.