Фахівці дали поради щодо харчування під час пневмонії

Пневмонія – це стан, при якому легені запалюються, а повітряні мішечки, що називаються альвеолами, заповнюються рідиною. Пневмонія може мати тяжкі для здоров’я наслідки і навіть може бути небезпечною для життя. Її симптоми включають нудоту, блювоту, діарею, задишку, втому, втрату апетиту, біль у грудях при диханні чи кашлі, вологий кашель, лихоманку, озноб, підвищене потовиділення, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Ситна та здорова їжа може допомогти полегшити симптоми пневмонії. Ось кілька продуктів, які допоможуть вам швидше одужати та підтримають ваші легені.

Зелені листові овочі. Цей різновид овочів містить велику кількість вітамінів та мінералів, таких як вітаміни А та С, калій, та інші речовини, необхідні для лікування респіраторних інфекцій. Також листова зелень багата на антиоксиданти, які забезпечують організму додатковий захист від бактерій та інших інфекційних агентів, що допомагає пришвидшити одужання. Тому варто включити в свій раціон капусту, шпинат та салатний лист.

Цитрусові. Лимони, апельсини та грейпфрути містять велику кількість вітаміну С та інших антиоксидантів, які сприяють зміцненню імунітету та допомагають у боротьбі з симптомами пневмонії. Також цитрусові мають низьку калорійність і є прекрасним джерелом клітковини. Щоб збільшити споживання вітаміну С, ви можете включити в свій раціон окрім цитрусових ще й ківі та ягоди, наприклад полуницю.

Продукти з цільного зерна. Пневмонія сильно ослаблює організм, а цільнозернові продукти допомагають забезпечити його енергією. Вони багаті на складні вуглеводи, які роблять їх дуже ситними та поживними. Крім того, цільні зерна містять життєво важливі мінерали, як цинк та селен, які необхідні для зміцнення імунної системи.

Також важливо отримувати достатню кількість рідини, бажано чистої води або ж свіжих овочевих соків. Вони допомагають розріджувати слиз та зберігати оптимальний рівень вологи в організмі. Напої повинні бути кімнатної температури. Крім того, варто збільшити споживання білка, скажімо курки та квасолі.

А от чого варто уникати, то це холодні напої, заморожені десерти, високооброблені та смажені продукти. Знизьте споживання солі, а молочні продукти краще обирати знежирені.

Поділись


Новини партнерів