Науковці знайшли сік, який допомагає знизити артеріальний тиск

Високий кров’яний тиск – це стан, при якому кров тисне зсередини на стінки артерій. З часом вони стають більш товстими та жорсткими, що збільшує ризик серцевих нападів, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Підвищений кров’яний тиск може не мати жодних симптомів, єдиний спосіб визначити, що він у вас є – це виміряти його. Тиск визначається двома показниками – систолічним та діастолічним тиском. Обидва вони вимірюються в міліметрах ртутного стовпчика.

Високим артеріальним тиском вважається показник 140/90 мм рт.ст. або вище (або 150/90 мм рт.ст. або вище, якщо вам більше 80 років).

Ключову роль у зниженні тиску відіграє харчування. Нещодавнє дослідження показало, що вживання вишневого соку може допомогти контролювати артеріальний тиск.

Дослідження, яке опублікували в журналі Journal of Clinical Nutrition, показало, що споживання вишневого концентрату допомогло знизити артеріальний тиск чоловіків з ранньою стадією гіпертонії на 7%, порівняно з вживанням вишневого соку, який доступний у продажу. На стільки ж можуть знизити тиск популярні антигіпертензивні препарати.

Дослідження проводили науковці з Нортумбрійського університету. В ньому взяли участь 15 чоловіків з артеріальним тиском не меншим, ніж 130/90 мм рт.ст. Вони отримували або 60 мл фруктового концентрату, або стільки ж магазинного вишневого соку.

Учасникам вимірювали тиск до споживання соку чи концентрату, а потім вимірювали його щогодини протягом восьми годин. Пікове зниження тиску науковці спостерігали через три години після вживання концентрату. Цікаво, що найкраще ефект було видно у тих учасників, які мали найвищий артеріальний тиск.

Звісно, самим лише соком з концентрату ви не вирішити проблему високого тиску. Потрібно також зменшити споживання солі, включити в раціон більше овочів та фруктів, зменшити вживання кофеїну та алкоголю і вести активний спосіб життя.

Поділись


Новини партнерів