Науковці з’ясували, яку роль при профілактиці раку відіграє вітамін D

Вітамін D відомий тим, що зберігає міцність наших кісток. Деякі науковці припускають, що він може також запобігти розвитку важких симптомів COVID-19. Тепер з’явились дані, що достатня кількість вітаміну D в організмі може бути ефективною для профілактики раку, а також для прогнозування виникнення певних його різновидів, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

У огляді, опублікованому в Seminars in Cancer Biology зазначено, що протиракові ефекти вітаміну D особливо яскраво проявляються при профілактиці та лікуванні раку товстої кишки та раку крові. Там зазначено, що висока чутливість до вітаміну D може бути пов’язана з меншим ризиком раку. Реакція на вітамін D різниться від людини до людини, що впливає на індивідуальну потребу в цьому вітаміні.

На думку авторів, вітамін D також регулює роботу імунної системи, і його протиракові ефекти опосередковуються переважно імунними клітинами, такими як моноцити та Т-клітини. Вітамін D впливає на організм завдяки рецептору вітаміну D (VDR), що бере участь у експресії та епігенетичній регуляції численних генів, говориться в огляді.

В огляді було зазначено, що дослідження, що вивчають вплив вітаміну D на різні види раку, знайшли найпереконливіші докази його користі для профілактики колоректального раку та раку крові, таких як лейкемія та лімфома.

Автори відзначили, що вітамін D важливий як для диференціювання клітин крові під час кровотворення, так і для стовбурових клітин дорослих у тканинах, що швидко регенерують, таких як товста кишка або шкіра. Занадто низький рівень вітаміну D призводить до субоптимальної функції VDR і підвищеного ризику того, що ці клітини не повністю диференціюються і почнуть перетворюватися на ракові клітини, що неконтрольовано ростуть, додається в огляді.

Нестача вітаміну D пов’язана з підвищеним ризиком виникнення деяких різновидів раку, включаючи рак молочної залози та передміхурової залози, та з гіршими прогнозами. Однак, автори огляду також зазначили, що рандомізовані плацебоконтрольовані дослідження не показали, що додаткове споживання добавок з вітаміном D зменшує смертність від раку.

Також, вони додали, що дію вітаміну D було б видно краще, якби учасників розділили на групи відповідно до їхньої індивідуальної чутливості до нього, а результати впливу вітаміну D на здоров’я аналізувався відповідно до змін рівня вітаміну D в організмі кожного учасника.

Огляд, написаний професором Карстеном Карлбергом з Університету Східної Фінляндії та професором Альберто Муньосом з Автономного університету Мадрида, містить оновлену інформацію про молекулярну основу сигналу вітаміну D та його роль у профілактиці та лікуванні раку.

Раніше дослідницька група професора Карлберга висунула припущення, що у людей може бути різна молекулярна реакція або чутливість до добавок вітаміну D. Вони дійшли висновку, що хоча оптимальний рівень вітаміну D корисний при профілактиці раку, для кращого розуміння його ролі в лікуванні раку потрібні додаткові дослідження.

Поділись


Новини партнерів